Papa Franja u Severnoj Makedoniji

papaimiseskopje6

7. maj 2019. bio je istorijski dan za žitelje Severne Makedonije: tog dana je papa Franja stigao u kratku posetu Skopju, glavnom gradu zemlje. Zadržao se samo desetak sati, ali to vreme je bilo veoma bogato događajima i u onima koji su bili tamo, ostavio je duboke utiske.

papaimiseskopje4

Do sada sam imao puno prilike da pratim papina putovanja, ali ovaj u Skopju se razlikuje od ostalih. Papina putovanja obično prati mnoštvo ljudi, što ovede nije bio slučaj. Grad se pre činio prazan. Istina, taj 7. maj je bio neradni dan u glavnom gradu, što je i opravdano, uzimajući u obzir veličinu grada, uzane uličice u starom jezgru i činjenicu da je papa za deset sati posetio 5 mesta, izuzimajući aerodrom, gde je stigao u 8,40 i odakle je otišao u 18,20.

papaimiseskopje2

Izostanak mase se nekom možda čini neobičnim. Gde su bili ljudi? Poznato je da u zemlji živi samo 13-14 hiljada katolika, većina su pravoslavci, a ima i muslimana. Papa je i ovog puta iskoristio priliku da se sretne sa verskim liderima drugih crkava, posetio je siromašne pored Spomen kuće Majke Tereze. Sreo se sa političkim liderima zemlje, ali u središtu pažnje su bili oni malobrojni katolici u Severnoj Makedoniji.

papaimiseskopje3

Pošto je izostala ogromna masa ljudi, susret je imao veoma neposredan karakter. Sveti Otac nikad nije bio nedostižan ljudima, mogu reći da je na dohvat ruke prolazio pored hodočasnika, izbliza ih je pozdravljao.

papaimiseskopje5

Ova neposrednost je pratila Svetog Oca i na putu u Skopju. Nikad do sada nisam video da je toliko puta ostavio sa strane unapred pripremljene tekstove i slobodno je govorio. Prosto se iskazao kao duhovni otac, župnik, župnik sveta koji razume ljude, od onog najmlađeg do osedelih starih.

papaimiseskopje6

Ako nam je poznato da u zemlji živi samo 13-14 hiljada katolika, da je na glavnom trgu svetoj misi prisustvovalo skoro devet hiljada ljudi, mirno mogu da pitam velike krišćanske narode (i naš): kada će se ponovo desiti da 70 odsto katolika jedne zemlje prisustvuje misi koju služi papa? Severno Makedonci su zadali zadatak svakoj narednoj papinoj poseti, ako ne drugačije, makar na polju brojki.

papaimiseskopje1

Izuzetno je bilo prisustvovati toj poseti, osetiti kako Sveti Otac vodi brigu o maloj zajednici, kako nas je učvrstio u veri.

Foto: Vatican News