„One koji rizikuju, Gospodin ne razočarava” /Papa Franja/ – Hodočašće vjernika Zrenjaninske Biskupije u Csíksomlyó, svetilište koje je posetio papa Franja

csiksomlyopapa3

Sa područja Zrenjaninke Biskupije pedesetak hodočasnika je prisustvovalo svetoj misi koju je 1. juna u Csíksomlyó-u služio papa Franja u okviru svog apostolskog putovanja u Rumuniji.

Nakon dugog puta i lošeg vremena, uspeli smo da povratimo snagu i raspoloženje, i bilo je izuzetno duhovno okrepljenje slušati reči pape Franje na tom marijanskom svetilištu koje je toliko značajno za nas Mađare. Ojačani u vjeri, reči pape su nas ispratili na put nazad: „Hodočastiti znači: osloboditi se svojih sigurnosti i ugode, te tražiti novu zemlju koju nam Gospodin želi darovati. Hodočašće je izazov, da otkrijemo i prenesemo duh zajedničkog življenja. Stoga se ne smijemo bojati međusobnog miješanja i pomaganja.” (Deo iz homilije pape Franje, Csíksomlyó, 01.06.2019. ).

Poslije mise, u subotu popodne i u nedelju, bilo je vremena za kratak odmor i upoznavanje sa mještanima.

Po povratku kući, sa papinim blagoslovom, nastojaćemo pružiti ruke onima kojima je pomoć potrebna. Bogu hvala!

Utisci hodočasnika:

István Márta: „Već sam nekoli ko puta bila u Csíksomlyó-u, uvek je bio jako lep doživljaj, ali nikad nisam ni pomislila da ću jednom tu videti i Svetog Oca. Posebno mi se svidela jedna njegova rečenica koju sam shvatila tako, da i ja učestvujem u stvaranju budućnosti, kako svoje porodice, tako i sunarodnika.”

Szakács Klárika: „Ostvario mi se životni san: srela sam papu, čula sam njegovu propovjed, dobila sam papin blagoslov, što je veoma pozitivno uticalo na mene. I doživela sam trenutak, da sam se vratila na mjesto, odakle mi preci potiču.”

Meszmann Magdolna: „Bogu hvala, posle Sarajeva ponovo sam videla papu, čula njegovu propojved koja nadahnjuje život. Ojačao me je u kršćanskoj vjeri.”

Halmai Ágnes: „Ojačao me je u vjeri. Doživjela sam snažan osjećaj zajedništva. Papina skromnost je izuzetan primer za mene. Prisustvo papinoj misi je za mene značilo smirenja, mir, ali ujedno i ushićenje.”

Porodica Bodó: „Velika želja naše porodica je bila da posetimo ovo svetilište u Transilvaniji. Papina poseta je bila izuzetna prilika koju nismo želeli propustiti. Dotakla nas je njegova jednostavnost i beskrajna ljubav prema svakom čovjeku. Srećni smo što smo bili deo ove velike porodice.”

Somorai Aranka: „Uistinu, želela sam već videti Csíksomlyó, želela sam doživeti onu vjeru kojom zrače hodočasnici, ali kada je stigao papa, osetila sam da mi srce treperi, da mi teku suze. Bilo je dobro čuti njegov blagi glas, mada nisam razumela reči. U nekim trenucima sam primetila brigu i tugu u njegovim očima, tada sam i ja osetila tugu, jer sam shvatila da smo sa nečim povredili Gospoda. To me bolelo, ali sam osetila i to da je Isus prisutan i da nas neće ostaviti.”