Križni put u kapelici Uzvišenje Svetog Križa

keresztutversec5

U petak, 16.marta u kapeli Sv. Križa održan je križni put mladih kome su se pridružili i ostali članovi zajednice. Ovo je bio već drugi put u dve godine križni put za mlade koji se održao u kapeli na bregu,do koje  smo mi mladi sa decom iz Vlajkovca, predvođeni đakonom Alenom Palantinušom došli peške prolazeći  pored postaja koje su postavljene na putu do kapele, uprkos lošem vremenu, dok su  stariji članovi zajednice  došli organizovanim prevozom  i  svojim prisustvom udvostručili ovaj događaj.

Polazak je bio organizovan u  15:15 ispred crkve Sv. Gerharda, a mi koji smo pešaka išli do brega po kiši , gde se nalaze postaje, prineli smo kao žrtvu Gospodinu poteškoće usled lošeg  vremena i kiše, zbog koje se križni put nije održao napolje već u kapeli.

U molitvi su učestvovali svi prisutni, ponajviše mladi koji su podelili među sobom  i čitali postaje Križnog puta, propraćeno pesmama crkvenog hora i pesmom ,,Krist na žalu” koju su Atila Kiš i Lenard Šebešćan odsvirali na gitarama i otpevali sa mladima i svim prisutnima.

Tokom molitve se osećao duh zajedništva- kako smo se svi sjedinili i u svojim srcima,  razmatrali svaku postaju Isusovih muka, shvatajući još jednom veličinu Njegove  ljubavi prema čoveku i da smo svi blagoslovljeni da u svojim životima imamo makar jednu osobu koja nam poput Sv. Veronike ili Šimuna Cirenca pomaže u poteškoćama.

Posle Križnog puta održana je Misa u crkvi Sv. Gerharda koju su vodili vlč. Mihály Erős i đakon Alen Palantinus,koja je ponovo okupila zajednicu da zajedno provede vreme usmerena ka Bogu,ali kao i zahvala za divno popodne, i svako je otišao kući bogatiji za još jedno divno iskustvo.