Kisorosziak Szajánban

kisorosziakszajan4

Adventet megelőző vasárnapon a szajáni Szent István-templomban vendégszerepeltek a kisorosziak. Az ötletadók és szervezők Stanič Ferenc és Berta Sándor voltak. Buchner (Bánáti) Antalról, a kántorokról és harangozókról emlékeztek meg. Paksi Zoltán kutatta fel Buchner Antal életrajzát, aki egyházi zeneszerző és karnagy volt. Oratóriumokat komponált, magyar nótákat, s Pilóta címmel operát írt. Művei gyakran szerepeltek a Magyar Rádió műsorában.15 évig az egri Katolikus Kántor egyházzenei folyóirat felelős szerkesztője volt.

A színes és tartalmas műsorban 30 fellépő vett részt. A kisoroszi általános iskola alsós diákjait Talpai Ildikó tanító néni készítette fel. Fellépett Détári Margita orgonaművész-kántornő, a Gyöngykaláris vegyes kórusa, Viola József hegedűjátékával szerepelt. A felsős lányok zenével kapcsolatos idézeteket olvastak fel. Ördög Lóránt tekerőlanton játszott. Tóth Regina Német Imre versét szavalta és Berta Sándor által megzenésített verseket énekelt csodás hangján. A hegedűkíséretet Pozsár János biztosította. A műsorvezető szerepét Lőrinc Natália magyartanárnő vállalta.

A műsor után a plébánia hittantermében a szajáni hívek vendégül látták a fellépőket. Sütemény és üdítő mellett kellemesen társalogtak a kisoroszi rokonaikkal, ismerőseikkel.

Köszönetet mondunk Király Tibor atyának, aki lehetővé tette ezt a találkozót!