155 godina u službi obrazovanja mladih devojaka

versec95

Časne sestre iz reda Siromašnih školskih sestara Naše Gospe došle su iz Nemačke na područje tadašnjeg Banata pre 155 godina na poziv temišvarskog biskupa.

Povodom obeležavanja ovog jubileja, prošle subote je održano hodočasničko putovanje u Vršac. Naime, redovnice su svoju misiju obrazovanja mladih devojaka započele u Vršcu, da bi ubrzo posle toga pristigle i u tadašnji Veliki Bečkerek. Časne sestre su radile u svojim školama, domovima za decu, u prvoj polovini dvadesetog veka ih je bilo preko dvesta u ovom delu Banata. Danas ih je samo sedam, raspoređene su u Zrenjaninu, Mužlji, Kikindi i Nakovu.

Red je u međuvremenu promenio ime i zove se Školske sestre Naše Gospe, one upravljaju internatom za devojke „Karolina Satmari“ u Zrenjaninu. Već nekoliko godina unazad brinu o smeštaju i obrazovanju šezdesetak devojaka sa područja celog Banata koje pohađaju neku od zrenjaninskih srednjih škola. Potrebe su puno veće od sadašnjih kapaciteta, pa će se uskoro preseliti u obnovljeni „kloster”, njihovu staru zgradu koja im je vraćena posle postupka restitucije.