Preventivne mere radi sprečavanja širenja zaraze korona virusom za područje Zrenjaninske biskupije

Preventivne mere radi sprečavanja širenja zaraze korona virusom
za područje Zrenjaninske biskupije

Uzevši u obzir novonastale okolnosti izazvane širenjem korona virusa i u našim krajevima, kao i odredbe i uputstva merodavnih državnih službi, ovim do daljnjeg donosim nekoliko preventivnih mera koje se odnose na liturgijska slavlja u crkvama i kapelama na teritoriji Zrenjaninske biskupije. Ako dođe do obustave nastave u školama, onda neka budu obustavljeni i veronauk i druga veća vernička okupljanja na župama, osim svetih misa.

Pozivam svećenike i vernike da se – do novih uputstava – pridržavaju sledećeg:

1. Neka se od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti suzdrže vernici:

a. koji imaju simptome infekcije disajnih puteva ili respiratorne poteškoće;
b. koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c. starije osobe, a naročito hronični bolesnici.

Sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s verničkom zajednicom u crkvi.

2. Neka se posude za svetu vodu odnosno škropionice na ulazima i drugim mestima u crkvama i kapelama isprazne i neka ostanu prazne. Pri ulasku u crkvu i izlasku iz nje neka vernici pokleknu ili se duboko naklone znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

3. Neka se u misnim slavljima izostavi gesta pružanja mira rukom.

4. Vernici neka svetu pričest primaju isključivo na ruke.

Ovo vreme kušnje, kroz koje prolazimo kao društvena zajednica, nas vernike potiče na osobnu i zajedničku odgovornost, kako poštovanjem uputstava i ograničenja koja daju svetovne vlasti, tako i na predanu molitvu Bogu za pomoć u ovom teškom trenutku. Iskažimo stoga svoju zauzetu brigu i ljubav jednih za druge, poštujući gore navedeno, a uz to neka se u svakoj župnoj zajednici odredi prikladan način zajedničke molitve za zdravlje obolelih, te za snagu i ustrajnost medicinskom osoblju i svima koji se bore protiv pošasti izazvane korona virusom.

Uz blagoslov u Gospodinu,

+ Martin Roos
apostolski upravitelj