DOKUMENTI

Odredbe katoličkih biskupa u Republici Srbiji
za liturgijska slavlja i posjet crkvama za vrijeme trajanja vanredne situacije

Dragi vjernici!

Mi, katolički biskupi, čijoj pastoralnoj brizi je povjerena odgovornost za život i djelovanje Katoličke crkve u Republici Srbiji – čvrsto vjerujući da Božja providnost prati naše živote, da je s nama kako u radostima, tako i u poteškoćama, i da blagoslivlja vrijeme u kojem se nalazimo – svjesni situacije i odgovornosti za zdravlje i živote vjernika, zbog sve veće i realne opasnosti od širenja zaraze od korona virusa, prinuđeni smo donijeti bolne i teške odluke s ciljem zaštite zdravlja i života sviju nas. U ovim odlukama vodi nas ljubav prema bližnjima i odgovornost jednih za druge. Povezani u duhu, u molitvama nosimo jedni druge i članove naših zajednica, moleći Duha mudrosti i straha Božjega, kako za medicinsko osoblje i za oboljele, tako i za nosioce vlasti i za sve naše sugrađane. „Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.“ (2 Tim 1,7)

U skladu s odredbama državnih vlasti u sprječavanju širenja zaraze korona virusom, a posebno s „Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja“ („Sl. glasnik RS“, br. 31/2020), donosimo sljedeće odredbe, koje stupaju na snagu na teritoriju svih naših Nadbiskupija i Biskupija, počevši od 19.03.2020. u 12 sati:

1. Javna bogoštovlja – mise, krštenja, krizme, ispovijedi, vjenčanja, blagoslovine i pobožnosti – u našim crkvama i na otvorenom se odgađaju do daljnjeg. Jedina iznimka su sahrane, koje se trebaju obaviti na jednostavan i što kraći način, u prisustvu samo najbliže obitelji (5-10 članova), a ostala rodbina, prijatelji i znanci neka se za pokojne pomole u svojim kućama.

2. Župni uredi bit će zatvoreni i obustavlja se prijem stranaka. Neka župnici ondje primaju samo sahrane, a o svemu drugom neka se informacije primaju preko telefona ili e-maila.

3. Crkve, kao mjesta duhovne okrepe i molitve, u ovoj teškoj situaciji nećemo zatvarati. Na ovaj način želimo osigurati mogućnost za pojedinačne molitve i duhovnu sabranost. Svaki župnik neka samostalno odluči o vremenu kada će crkva biti otvorena, i neka obavijest o tomu vidno istakne na crkvena vrata ili koje drugo dobro vidljivo mjesto. Crkve se stalno trebaju dezinficirati i provjetravati.

4. Svećenike molimo da i dalje drže svete mise u crkvama ili odgovarajućim kapelama, svjedočeći o tomu, kako nas to uči Katekizam katoličke Crkve (br. 1343), da je euharistija središte života Crkve. Već primljene misne nakane neka odsluže bez naroda, ili neka ih prema odredbi Zakonika kanonskog prava premjeste (kan. 1309). Vjernike potičemo da se iz svojih domova priključe svetim otajstvima, izražavajući na taj način da se u svakoj svetoj misi cijela Crkva sjedinjuje s Kristovom žrtvom (KKC br. 1369).

5. Prema odredbama Zakonika kanonskog prava mjesni biskup, ako tako prosudi, može dati oprost od obveze sudjelovanja na nedjeljnoj misi (kan. 87 § 1). Ovaj oprost – s ciljem izbjegavanja zaraze – udjeljujemo od trenutka stupanja na snagu ovih odredbi pa do opoziva.

6. U ovoj izvanrednoj situaciji važe odredbe Katekizma (br. 2183) i Zakonika kanonskog prava (kan. 1248 § 2), prema kojima se onima, koji zbog važnih razloga nisu u mogućnosti sudjelovati na nedjeljnom euharistijskom slavlju, preporučuje da umjesto toga provedu odgovarajuće vrijeme u molitvi – čitanjem Svetog pisma, moljenjem Časoslova ili drugih molitava – zasebno ili u obitelji. Preporučujemo da pažljivo pratite programe Radio Marije, kao i nedjeljne i blagdanske televizijske prijenose svetih misa, a više župnika omogućuje praćenje svete uživo mise preko Facebook-a.

7. Molimo da se posjet bolesniku, ispovijed i izvanredna pričest obave samo u neodložnim slučajevima, poštujući odredbe zaštite (dezinfekciju ruku i nošenje maske). Imajući u vidu izvanrednu situaciju – počevši od trenutka stupanja na snagu ovih odredbi pa do opoziva – omogućujemo opće odrješenje (kan. 961-963).

8. U obrazovnim i socijalnim ustanovama u svemu slijedimo propise državnih vlasti. Surađujmo u svemu s vlastima i pridržavajmo se općih odredbi koje oni nalažu.

Kao vjernici iskažimo u ovom vremenu kušnje svoju zauzetu ljubav prema Bogu i bližnjima, poštujući gore navedeno. Zato, dok traje vanredna situacija, mi katolici na podnevni znak zvona izmolimo molitvu „Anđeo Gospodnji“ na nakanu izbavljenja od zaraze korona virusom za našu zemlju i za cijeli svijet, a na tu nakanu prikažimo post i odricanja.

Osim toga, neka se u svakoj župnoj zajednici, prema mogućnostima, oformi grupa volontera koja će na broj telefona župe primati pozive starih, bolesnih i usamljenih, te im – uz strogo poštovanje svih mjera zaštite i striktno vođenje evidencije – biti na usluzi za otići u nabavku osnovnih potrepština i lijekova.

Pozivajući vas na provedbu svih propisa državnih i lokalnih vlasti, kao i ovih naših uputa, sve vas pozivamo na odgovornost prema svetosti vlastitoga i tuđeg života, te vas tješimo riječima sv. Jakova: „Pravom radošću smatrajte kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“ (1,2-4).

Na sve vas i na cijelu našu zemlju zazivamo Božji blagoslov!

Vaši biskupi:

Mons. Stanislav Hočevar SDB, s.r.
nadbiskup i metropolit beogradski

Mons. Djura Džudžar, s.r.
eparhijski biskup za grkokatolike

Mons. János Pénzes, s.r.
biskup subotički

Mons. Đuro Gašparović, s.r.
biskup srijemski

Mons. Martin Roos, s.r.
umirovljeni biskup temišvarski i
apostolski upravitelj zrenjaninski