Velika svečanost u velikoj crkvi

Dana 5. oktobra 2014 je katolička crkva u Ečki doživjela veliko slavlje: proslavljena je 150-godišnjica izgradnje crkve, koja je bila već treća zgrada na tom istom mjestu. Za tu priliku su došli hodočasnici iz Mužlje, Zrenjanina, Lukinog Sela i Belog Blata, da je bila ogromna crkva tako reći dupkom puna. Svetu misu je predvodio zrenjaninski otac biskup dr. Ladislav Német, a sumisili su otac protonotar  Jenő Tietze te oci salezijanci Stanko Tratnjek, Srečko Golob, Zoltán Varga i Janez Jelen. Svetu misu je uzveličalo pjevanje dječjeg zbora iz Mužlje Don Bosko pod vodstvom Simone Mezei.

Čitanja su čitali na madžarskom sestra notredamka Gizella Rácz, a na hrvatskom Milan Nedeljković; prošnje su izrekli na oba jezika također polaznici školske vjeronauke.

Otac biskup je propovijedao na hrvatskom i madžarskom jeziku, kao što su i čitanja bila na oba jezika. Za polaznu točku je uzeo Isusove riječi farizejima: „Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.“ (Iv 2,19). Naglasio je značenje hrama odnosno crkve u raznim religijama, a naročito u kršćanstvu. U crkvi se redovno obnavlja Isusova beskrvna žrtva, nastavlja njegovo otkupiteljsko djelo. Jeruzalemski hram je bio središte vjerskog, kulturnog ali i narodnog života izabranog naroda: tako je slično svaka crkva središte života kršćanskog naroda.

Veliku zahvalnost dugujemo plemenitoj i dobroj porodici Lazar, poimence grofu Sigismundu Lazar, koji je o svom trošku za katoličke vjernike dao sagraditi veličanstvenu crkvu, jer se brinuo ne samo za zemaljske i tjelesne potrebe – o čemu nam govori povijest vlastelinstva u Ečki – nego i za duhovne potrebe svojih podanika. Crkva nije postavljena samo zato, da se divimo umjetnosti, koju u njoj nalazimo  – nego da je posjećujemo i prisustvujemo svetoj misi i sakramentima, naglasio je otac biskup.

Poslije pričesti su vjeroučenici zapjevali pjesme: „Kriste u tvoje ime“ te „Naša mlada porodica“, jer je na današnji dan počela u Rimu radom biskupska sinoda, koja će razmatrati probleme moderne obitelji.

Kratak prikaz o crkvi je podao ečkanski vjeroučitelj Milan Nedeljković:

Božji hram nas potiče na slogu i razumijevanje Ova crkva u Ečki je izgrađena i blagoslovljena 1864. godine. Crkvu je izgradio grof Sigismund Lazar. Prije ove crkve na ovom istom mjestu je stajala prva katolička crkva u Ečki već 1793. godine. Sagrađena je bila od naboja i pokrivena trskom. 1811. crkva je proširena i pokrivena šindrom. Ova crkva je 1836. izgorjela u požaru, u kojem je stradalo još 60 kuća u Ečki. Iste godine je obnovljen zvonik crkve. Izgradnja ove današnje crkve počela je 1862. godine. Projekt za ovu crkvu izradio je arhitekta Kanski (po nekima Mikloš Ybl) a građevinske radove je izveo bečkerečki preduzimač Stjepan Đorđević. Oko prijašnje crkve je počela gradnja sadašnje 1862. godine. Kada je nova crkva završena, stara crkva se našla u sredini novoizgrađene crkve i misa se redovito služila sve do kraja augusta 1864. godine. Tada su ruševine stare crkve iznijeli kroz vrata. Tri velike slike je izradio čuveni holandski slikar Adolf van der Venne: Krštenje Kristovo, Judita, i Sveta Elizabeta. Judita je rađena prema liku supruge grofa Sigismunda Viktorine, a sveta Elizabeta prema liku njegove majke Elizabete Edelspacher. Zidove crkve oslikao je tirolski slikar Jožef Gojgner, koji je na zidovima crkve oslikao i 14 postaja križnoga puta. U novu crkvu je prenijeto još 12 slika iz 18. vijeka iz slikarske radionice, koju je vodio Alojz Maulbertsch, a slikao ih je Feliks Ivo Leicher. Novu veličanstvenu crkvu u neo-romanskom stilu, koja se kao katedrala izdigla iznad panonske ravnice, blagoslovio je za vrijeme dvodnevnih svečanosti čanadski biskup Aleksandar Bonac, koji je obavio tada i obred krizmanja. Tom prilikom je biskup uručio grofu i generalu Sigismundu orden svetog Đorđa, kojim ga je odlikovao blaženi papa Pio deveti.

Danas se sjećamo svih tih važnih događaja iz ečkanske i naše povijesti. To neka nas potakne, da ljubimo naše crkve, da ih brižno obnavljamo te da ih ispunimo vjernicima, koji će živjeti u ljubavi prema Bogu, u međusobnoj slozi te u miru sa ostalim kršćanima – a i sa svim ljudima dobre volje.

Zahvala Bogu – zahvala ljudima

Na kraju svete mise se je zahvalio dragom Bogu za lijepu svečanost novi župnik Srečko Golob kao i svećenik zadužen za Ečku Janez Jelen. Zahvala je išla najprije ocu biskupu za vođenje svečanosti i lijepu propovijed, kao i svoj braći svećenicima. Zahvalu su zaslužili i ečkanski odbornici te vjernici, kao i vjeroučenici sa svojim vjeroučiteljem, koji iako malobrojni, ali su vjerni u izvršavanju svojih vjerskih dužnosti. Zahvala je išla i predstavnicima gradske vlasti, kao i župniku rumunjske pravoslavne župe u Ečki ocu Gabrielu Bandu, koji nas je počastio svojom posjetom, iako je imao i svojih obaveza. U znak zahvalnosti je poslije svečanog blagoslova bila podijeljena svim prisutnima prigodna brošura o 150-godišnjoj povijesti ečkanske crkve na hrvatskom i na mađarskom.