Sinodski susreti u Pančevu

Održali smo dva susreta na pančevačkoj župi i ovoga puta sa manje sagovornika,  ali je manji broj pitanja omogućio veće udubljivanje u temu. Neka od pitanja su nam otvorila nove teme i upoznavanja sa nepoznanicama koje nam je prisutni sveštenik stručno pojasnio i približio.

Tako se ponovo potvrđuje konstatacija da su nam potrebne tribine, predavanja, tumačenja oko nekih tema kako ne bismo živeli u neznanju i kako se ne bismo osramotili pred drugima kada shvatimo da ni sami ne umemo svedočiti svoju veru.

Približavanje Boga i vere  mladima nije više tradicionalno prenošenjem kroz generacijsko nasleđivanje u porodicama i ne smemo se oslanjati da će to u gradskim porodicama „ neko uraditi” (Čast izuzecima koji prenose veru s kolena na koleno).

Mora se izgraditi drugi mehanizam privlačenja mladih ljudi, da na pravi način upoznaju božiju ljuba, a tek kada se u njima probudi ta bliskost i poverenje u Boga možemo očekivati da „čuju poziv” i da se još više posvete tom putu. Tek tada će postojati nada da se mladi ljudi odluče i za svešteničke studije. Načini na koji žive mladi ljudi, načini na koje razmišljaju i svakodnevo obavljaju svoj dan u školi ili poslu je okupiran modernim tehnologijama.

Sve se to može použivati, a ne izgubiti Boga i veru samo treba pronaći pravu nit i mehanizam.

Ovde je sigurno deo rešenja da se mladi privole Bogu, a da im se ne uskrati savremeni način života.