Redovnici, predstavnici posvećenog života – Zrenjaninska Biskupija

Redovnici, predstavnici posvećenog života

Dan posvećenog života obeležava se 2. februara, a sutradan, u nedelju, održan je susret redovnika i redovnica koji služe na području Zrenjaninske Biskupije. Domaćini susreta u Zrenjaninu bile su redovnice Školske sestre Naše Gospe.

Popodne je počelo zajedničkom molitvom, a zatim se razgovaralo o sinodskim dokumentima.

Trinaest redovnika (različitih redova) se u slozi i sa puno razumevanja zajedno molilo, razgovaralo, pa i zabavljalo.

Na području Zrenjaninske Biskupije ni jedan muški red nema svoj samostan.  Salezijanci (Societas Salesiana S. Joannis Bosco – SDB) od 1965. deluju na stalnoj pastoralnoj ispomoći u Mužlji, brinu o vernicima u Belom Blatu, Ečki i Lukinom Selu. Tratnjek Stanko SDB i Jelen Janez SDB su služili i u svojoj domovini pre nego su poslati u Mužlju. Otac Stanko je sa mesta župnika otišao u penziju, bio je i biskupski savetnik, a pored duševne brige o vernicima pod njegovim rukovodstvom su izgrađena zimska kapela, učionice za veronauku i crkva Sveti Dominik Savio. Kao redovnik u penziji svojim molitvama pomaže zajednicu. Otac Janez je Biskupijski poverenik za bolesnike i zatvorski kapelan, posećuje posrnule, napuštene osobe, rome, pored tog redovno piše, izveštava katoličke listove  Hírvivő i Zvonik. Otac  Kalapis Stojan SDB, župnik, rođen je u Belom Blatu. Osim maternjeg, bugarskog jezika, govori jezike nacionalnih manjina u mestu i nekoliko svetskih jezika. Osnivač je Saveza mađarskih skauta Vojvodine, začetnik je ideje Internat za dečake Emaus, a zatim njegovog ostvarivanja, i direktor. Otac Zoltán Varga SDB je rođen u Mužlji, mesto srednjoškolskog nastavnika zamenio je za redovnički život. Aktivno učestvuje u svim programima za mlade, sa puno strpljenja i rado pomaže onima kojima je potrebna pomoć iz matematike i fizike, učestvuje u radu Saveza mađarskih skauta Vojvodine.

Isusovci (Societas Jesu – SJ) pripadaju mađarskoj provinciji i kao stalni pastoralni saradnici rade u Banatu. Otac dr Sóti János, kao voditelj Marijanskog svećeničkog pokreta u Karpatskom basenu, 1989. godine  je preuzeo župu Novo Miloševo, Bočar i Banatsku Topolu, gde je rektor Marijanskog svetišta, a od 2002. godine je župnik u Novom Bečeju. Od 2011-te je župnik u Novom Kneževcu i u Banatskom Aranđelovu, a ujedno je profesor na Subotičkom Teološkom Ketehetskom Institutu. Suradnik mu je časni brat Novák Vince SJ. Pored brige o vernicima posebnu pažnju posvećuju vaspitanju mladih.

Dr. Német László SVD 2008. godine je imenovan za biskupa, pripada Družbi Božje Riječi (Societas Verbi Divini – SVD), provinciji Verbita u Mađarskoj, pa samim tim je i red Verbita prisutan u životu naše Biskupije. Biskup je od 5. jula 2008.godine na čelu Biskupije. Otac Elias Ohoiledwarin SVD  je od 2015. godine pastoralni saradnik u Banatu. Takođe pripada provincijalu Verbita u Mađarskoj, u Zrenjaninskoj Biskupiji je povjerenik za ministrante, aktivno učestvuje u pastorizaciji mladih i polaznika veronauke, organizuje susrete, kampove za njih. U Zrenjaninu je kapelan, a od 2017-te je župni upravitelj u Mihajlovu.

U samostanu redovničke zajednice Školskih sestara Naše Gospe nalazi se i Internat za devojke. Ovu instituciju je zamislila, ostvarila i godinama vodila časna sestra Gizella koja sada živi u Mužlji, aktivno učetvujući u vaspitanju mladih devojaka. Časna sestra Cecilia je vjeroučitelj u Zrenjaninu, Mihajlovu, Neuzini i Debeljači, pored toga organizuje niz programa, kampova i radionica na području Biskupije. Časna sestra Julianna je stigla iz Mađarske, ravnateljica je Kolegija, a samim tim vaspitava pre svega srednjoškolce u očuvanju verskog i nacionalnog identiteta.

U samostanu u Kikindi časna sestra Bernadett vodi crkveni hor, dok časna sestra Alix svojim molitvama pruža sigurnost zajednici, svojim bivšim učenicima veronauke i njihovim porodicama.

 Foto: Elias Ohoiledwarin