Don Boscov blagdan u Mužlji (2019)

U Mužlji su djeca, omladina i odrasli zajedno sa svećenicima proslavili blagdan „Oca i učitelja mladih“, svetoga Ivana Bosca. Crkva Imena Marijina je bila stvarno dupkom puna. Kao obično, su blagdanu prisustvovala školska djeca nižih razreda, Mađari-katolici sa svojim nastavnicima i direktorom škole; novina je bila, što su došli zajedno sa svojim profesorima i učenici osmog razreda, to jeste – budući krizmanici, što je dalo posebnu draž blagdanu, koji proslavlja sveca odgojitelja omladine u odrastanju – od 14. do 25. godine. Don Bosco (*16. kolovoza 1815 †31. siječnja 1888) je bio „pjesma milosti“ – prema riječima svetoga pape Ivana XXIII., koji je i sam bio njegov štovatelj.

Više od pedeset godina obrađuju Gospodnji vinograd salezijanci slovenske provincije sv. Cirila i Metoda i u Vojvodini. Sumisili su svećenici Laslo Đuriš, Pal Semeredi te svi mužljanski salezijanci: Stojan Kalapiš, Stanko Tratnjek, Zoltan Varga, Janez Jelen uz asistenciju đakona Zoltana Šandora, dok je propovijedao Janos Halmai; posluživali su pitomci iz internata Jenovan Florian i Daniel Imre Toth, te mužljanski ministranti.

Propovjednik je prikazao ukratko don Boscov život, koji mužljanski vjernici i omladina jako dobro poznaju. U uvodu je kazao: „Nemojmo izgubiti iz vida, da živimo u 21. vijeku, koji je vijek potrošačkog društva. Sredstva društvenog priopćivanja nam naređuju: „Uživaj, dakle jesi.“   To društvo ima takoreći i svoje „svece“; njih krasi moć, bogatstvo i vlast te tjelesna, a ne uvijek duhovna ljepota. U mnogo slučajeva kršćanski roditelji daju kod krštenja imena ovih tobožnjih svetaca – i nažalost i u njihovu novopoganskom duhu odgajaju svoje potomstvo.

19. vijek je bio opasan za omladinu naročito poradi svojih prevratničkih ideja. Tada je Bog poklonio Crkvi muža, koji je i danas moderan, jer i danas je omladina potrebna odgoja, poštenja, uzora. Don Bosko je bio velikodušan svećenik, koji je sve svoje sile, znanje i sposobnosti upotrijebio za spas siromašne ili napuštene omladine. Poznate su njegove riječi: „Obećao sam Bogu, da ću cio svoj život darovati za mlade.“ Već kao dječak je skupljao omladinu, poučavao ih te igrao s njima – baš prema zapovijedi, koju je primio od Blažene Djevice Marije u starosti samo devet godina. Osnovao je također Družbu veselja, da bi mladi korisno upotrijebili slobodno vrijeme bez grijeha; kasnije je sa sličnim ciljem ustanovio na preporuku blaženoga pape Pija IX. Salezijansku družbu. Mlade je skupljao najprije u svakodnevni oratorij, gdje su igrali, pjevali i molili, a uz to i u blagdanski oratorij, da su prisustvovali i svetoj misi. Za mlade je ustanovio i zavode te škole, da od njih postanu dobri kršćani i pošteni građani. Zato je njegova poruka o radu za omladinu i sa omladinom potrebna i korisna također danas. To dokazuju salezijanci sa svojim požrtvovanim radom i oni predstavljaju u danas drugi najbrojniji muški red u katoličkoj Crkvi – a za veliko poslanje trebaju novi velikodušni mladi, koji će se žrtvovati za spas svojih vršnjaka.

Na kraju mise su nas iznenadili učenici trećeg razreda, budući prvopričesnici, koji su hrabro izrekli nekoliko misli, koje upućuje današnjoj omladini i odgojiteljima „otac i učitelj omladine“, sveti Ivan Bosko.

Kod svečane mise je sudjelovao omladinski zbor »Don Bosko«, kao i župski zbor, koji su pjevanjem uljepšali slavlje. Misi su prisustvovali katolički đaci zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima i Atilom Molnarom, direktorom iz osnovne škole Servo Mihalj, pitomci internata Emavs te lijepi broj salezijanskih suradnika i drugih vjernika. Na koncu mise su salezijanski prijatelji izrazili svoje poštovanje pred svečevim relikvijama. Poslije svete mise su potvrdili međusobno suradnju i povezanost salezijanski suradnici i učiteljski zbor na zajedničkom ručku.