Primimo vakcinu protiv virusa Covid-19! – Zrenjaninska Biskupija

Primimo vakcinu protiv virusa Covid-19!

Vatikanska komisija Covid-19 i  Papinska akademija za život izdala je 29. decembra zajednički dokument pod nazivom – 20 tačaka za pravedniji i zdraviji svijet.

U zajedničkom proglasu Vatikanske komisije Covid-19 i  Papinske akademije za život se posebno ističe presudna uloga cjepiva u savladavanju epidemije. Vakcina je proizvedena za opšte dobro, te je pravedno da ona bude pristupačna svakome.

U dokumentu se navode riječi pape Franje iz njegovog božićnog obraćanja, kada je naglasio da vakcina morala biti dostupna svakome, posebno najugruženijima i najsiromašnijima, kako bi donijela nadu cijelom svijetu.

Od početka epidemija korona virusa  dr Ladislav Nemet  SVD, biskup zrenjaninski stalno upozorava na opreznost, na zaštitu ljudskih života. U svojim izjavama, dokumentima svećenike i redovnike bodri na pastoralnu delatnost u skladu sa preporučenim merama zaštite; na nošenje maski, držanja distance među vjernicima od samog početka epidemije.

Na području biskupije prvi su primili vakciju – 13. januara – zaposleni, štićenici i vel. Bővíz László, upravitelj Doma za starije osobe Misericordia u Kikindi.

Glavni pastor potiče sve da prime cjepivo kako bi se učinkovito branili i međusobno sačuvali živote i zdravlje.

Na komunikacijskim kanalima postoji mnogo pogrešnih informacija o vakcini. To su izjavili i papa Franjo i Papinska akademija za zaštitu života, prema kojima se sva klinički preporučena cjepiva mogu koristiti mirne savjesti. Teorija da se cijepljenje ne smije sprovoditi iz moralnih razloga lažna je, delimično zla i štetna jer su se „matične stanice izvučene iz slobodnog pobačaja koristile za njihov razvoj“. Cijepljenje se treba temeljiti na slobodnom izboru; u odluci koja zapovijed ljubavi smatra svojom smjernicom: volite sebe i bližnjega – naglasio je biskup Zrenjaninske biskupije, dr Ladislav Nemet SVD.