Spiritus Domini – Duh Gospodnji

Na blagdan krštenja našega Gospodina, 10. januara 2021., papa Franjo je objavio apostolsko pismo. Ovo je dokument o kojem se možda trenutno najviše govori u Svjetskoj crkvi, jer Papa menja odlomak Kodeksa kanonskog prava. Šta to tačno znači? Prvi odlomak kanona 230 Crkvenog zakonika do sada je započeo sledećom rečenicom: „Svjetovni muškarci koji imaju dob i talente navedene u odluci biskupskog fakulteta mogu biti trajno primljeni u predavačku i akolitičku službu uz propisanu liturgijsku ceremoniju.“ (članak 1. CIC-a 230)

Međutim, svima nam je poznata činjenica da su žene već dugi niz godina uključene u službu oko oltara, čitajući Riječ ili izvršavajući druge zadatke, uz biskupsko dopuštenje u nekim dijelovima svjetske crkve, a negdje i bez toga. Dakle, ovo je praksa koja nije nova. Posljednjih godina, nakon pitanja iz sinoda, papa Franjo smatrao je da je važno i potrebno formalizirati službu žena oko oltara, izmenivši na taj način gore spomenuti stavak kanonskog prava: „Laici koji imaju dob i talente navedene u odluci biskupskog fakulteta mogu biti trajno primljeni u predavače i akolitičku službu uz propisani liturgijski obred.“ Ova je promjena rezultat dugog i dubokog teološkog razmišljanja kako bi se evangelizacijska aktivnost crkve, koja prenosi dobru vijest o Božjoj ljubavi, mogla sprovoditi sve učinkovitije uz sudjelovanje svih.

Papa, u duhu II. Vatikanske Sinode, od početka svog papinstva, naglašava individualnu odgovornost svakog svetovnog kršćanskog vjernika u propovedanju ljubavi prema Bogu. Moć Crkve vidi u zajedničkom radu biskupa, svećenika i laika, kako su svi zajedno zvani, i premda vrše različite službe, stoje na istoj stepenici u hijerarhiji ljudskog dostojanstva. (Csiszár Klára) Papa Franjo ističe odgovornost i poslanje koje je vjernik primio u krštenju, koje je definisano u rezoluciji o apostolatu svjetovnih vjernika, II. Vatikanskog koncila i koje glasi: „Svjetovni vjernici s pravom da su u jedinstvu s Kristom, poglavarom, imaju dužnost i pravo apostolirati. Oni koje je krštenje usadilo u tajnovito Kristovo tijelo, ojačano snagom Duha Svetoga u bogoslužju, sami su određeni od Gospodina. (…) Časni je zadatak svakog kršćanina da doprinese poznavanju i prihvatanju božanske poruke spasenja od strane ljudi na cijeloj zemlji. „ (Apostolicam Actuositatem 3)