Dan sjećanja na sv. Arnolda Janssena – Zrenjaninska Biskupija

Dan sjećanja na sv. Arnolda Janssena

Svjetska crkva danas, 15. januara, priseća se Arnolda Janssena, redovnika koji je postao dijecezanski svećenik. 1875. osnovao je Družbu Božje Riječi (verbiti), koja je danas jedan od najvećih misijskih redovničkih redova Crkve.

Zanimljivo je da, poput svete Terezije od Lisieuxa, ni otac Arnold nikada nije bio u misiji; odlučio je uspostaviti red na nadahnuću Duha Svetoga. Kako u Njemačkoj nije imao priliku pokrenuti monaški red, osnovao je prvu misijsku kuću u susjednoj Nizozemskoj, u Steylu u zgradi koja je prethodno služila kao krčma. Misijska kuća je otvorena  8. septembra  1875., na Malu Gospu. Nekoliko godina kasnije, osnovao je i žensku granu reda, red Služavke Duha Svetoga i Služavke Duha Svjetoga Vječnog Klanjanja.

Život i aktivnosti oca Arnolda prvo ukazuju na temeljnu važnost molitve. Neprestano je tražio Božju volju i živio je Isusov poziv: „Najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost. Sve ostalo bit će vam dodano. “ (Mt6,33) Njegova intenzivna potraga za Bogom proširila mu je vidike. Učinio ga je budnim da obrati pažnju na znakove vremena. Ukazane prilike odmjeravao je brzinom munje, ali uvijek je čekao najpovoljniji trenutak da donese odluku. Bio je nepokolebljiv.

Papa Pavao VI. je 19. oktobra 1975 g., na Svjetski misijski dan uvrstio osnivača Družbe, Arnolda Janssena, a s njime i prvog misionara Josipa Freinademetza,  u popis blaženih.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je svecima 3.oktobra 2003. godine.

Sićušni rast svetog Arnolda i pomalo gruba osobnost sve više pokazuju da Bog voli u očima svijeta naizgled slabe, beznačajne ljude.

Idejno nasleđe svetog Arnolda Janssena neguje oko 6000 misionara i prenosi ga širom svijeta.

Nakon imenovanja, dr Ladislav Nemet SVD biskup Zrenjaninske biskupije, pozvao je svoje redovnike iz Mađarske u narodnu misiju u katedralnu župu. Kao umirovljeni redovnik, otac Lajos Suhajda SVD pomagao je pastoralni rad do svoje smrti. Trenutno kao član reda verbita otac Elias Ohoiledwarin SVD služi vjernike u Banatu.

Izvor: Papinska misijska djela