Nedelja Božje reči proslavljena je biskupskom Svetom Misom u Zrenjaninskoj katedrali – Zrenjaninska Biskupija

Nedelja Božje reči proslavljena je biskupskom Svetom Misom u Zrenjaninskoj katedrali

Sveto pismo ne može biti samo baština nekih, Biblija je knjiga naroda Gospodnjeg. Reč Božja ujedinjuje vernike i čini ih jednim narodom – rekao je biskup dr Ladislav Nemet SVD u svojoj besedi u Zrenjaninskoj katedrali 24. januara, u nedelju Božje reči. Objasnio je da je papa Franja 30. septembra 2019. godine, na spomendan crkvenog naučitelja Svetog Jeronima, objavio apostolsko pismo Aperuit illis (Otvori im) kojim je naložio da se treća nedelja kroz godinu posveti slavljenju Božje reči.

U apostolskom pismu Papa ukazuje na Drugi vatikanski sabor, koji je dao poticaj ponovnom otkrivanju Svetog pisma dogmatskom konstitucijom Dei Verbum. Važna prekretnica u ovom procesu bila je opšta skupština Sinode biskupa koju je 2008. godine sazvao papa Benedikt XVI a koja je „tumačila Reč Božju u životu i poslanju Crkve“. Postsinodalna pobudnica Verbum Domini, plod te iste Sinode, prema rečima pape Franje: „je preko potrebna pouka za naše zajednice, pošto produbljuje preobražajnu snagu Božje reči, osobito u bogoslužju u kojem dolazi do izražaja njezin izrazito sakramentalni značaj“ – naglasio je biskup. Rekao je da je novi praznik ciljano postavljen u razdoblje početka liturgijskog perioda Nedelja kroz godinu i da objedinjuje drugu polovinu meseca januara i Nedelju molitve za jedinstvo kršćana, kada se uz Biblijske tekstove mogu produbiti odnosi sa židovskim vernicima i moliti se za jedinstvo kršćana zajedno sa pripadnicima drugih kršćanskih konfesija.

Meditacija i molitva nad svetim tekstovima omogućavaju srcu da progovori tako da dodirne srca vernih – skrenuo nam je pažnju biskup, i govorio je o tome kako apostolsko pismo preko događaja s učenicima iz Emausa otkriva vezu tumačenja Svetog pisma sa Euharistijom. Podstakao je prisutne da redovno čitaju Sveto pismo i da pristupaju Svetom Pričešću.

„Tada im otvori pamet da razumeju Pisma“ (Lk 24,45).

Dogmatska konstitucija o božanskoj objavi Dei Verbum Drugog vatikanskog sabora u 21. tački kaže: „Crkva je uvek častila božanska Pisma kao i sámo Gospodinovo Telo jer ona – iznad svega u svetom bogoslužju – ne prestaje uzimati i vernicima pružati kruh života sa stola kako Božje reči tako i Kristova Tela.“

Reč Božja poziva na aktivnu ljubav i prakticiranje milosrđa.

Da bi postiglo tu spasenjsku svrhu, Sveto pismo po delovanju Duha Svetoga čini to da ljudske reči napisane na ljudski način postaju Božja reč. Bez delovanja Duha Svetoga lako bi se utrlo put fundamentalističkom čitanju kojega se treba kloniti, kao što podseća Apostol Pavao: »slovo ubija, a Duh oživljuje« (2 Kor 3, 6) – zaključio je svoju homiliju Zrenjaninski biskup.

Na kraju Svete Mise vernici su zajedno sa svojim biskupom izmolili drugi deo Sinodalne molitve u nadi da će se 28. – 30. maja okončati Prva sinoda Zrenjaninske biskupije, čiji je datum završetka morao biti odložen zbog epidemije korona virusa.

isteni-ige-vasarnapja