Konferencija za štampu o radu Caritasa Zrenjaninske Biskupije

eunityCaritas Zrenjaninske Biskupije pored zbrinjavanja ostarelih, bolesnih osoba i mladih sa posebnim potrebama, koje ostvaruje već punih 13 godina u gradu Zrenjaninu, maja 2015. godine, godinu dana nakon velikih poplava u Srbiji započeo je realizaciju pilot projekta pod nazivom „Smanjenja rizika od elementarnih nepogoda“ pod pokroviteljstvom nekoliko nacionalnih Caritasa članica Caritasa Europa. U ovaj projekat naš Caritas je uključio građane MZ Mužlja, učenike i nastavno osoblje OŠ Servo Mihalj i OŠ Sonja Marinković u Zrenjaninu. Cilj ovog pilot projekta je bio: podizanje svesti, senzibilizacija celokupnog građanstva bez obzira na uzrast o važnosti očuvanja životne sredine a sve to u cilju smanjenja rizika od eventualnih elementarnih nepogoda i ublažavanja posledica istih. U okviru ovog projekta na radionicama koje su organizovane za volontere lokalne zajednice definisan i lociran je glavni izvor rizika za životnu sredinu žitelja MZ Mužlja trščana depresija od 3 hektara koja se nalazi svega 300 metara od centra naselja, oko koje se nalaze porodične kuće.

Tako je Caritas po isteku pilot programa uspešno aplicirao kod Caritasa Austrije, Nemačke i Rumunije za realizaciju novog projekta koji se praktično nadograđuje na prethodni sa konkretnim akcijama u cilju sanacije trščane depresije i pretvaranje iste u park i zelenu oazu blizu centra naselja, škole, crkve, vrtića.

Krajnji cilj projekta jeste poboljšanje uslova života stanovnika naselja, stvaranjem parka umesto površine obrasle trskom koja već decenijama predstavlja:

  • opasnost od plavljenja okolnih kuća i bašta prilikom velike količine padavina
  • opasnost od izbijanja požara u letnjim mesecima, koji ugrožava porodične kuće i zagađuje okolinu
  • opasnost od širenja raznih zaraza, zbog velikog broja legla komaraca u trsci i močvari
  • opasnost od stvaranja divlje deponije velikih razmera u trsci

Redosled aktivnost u projektu:

  1. Kontinuirano podizanje svesti i senzibilizacija stanovništva u cilju očuvanja svoje životne sredine (kroz radionice volontera zajednice, učenika u školi i dece u vrtiću)
  2. seča i uklanjanje trske sa površine
  3. uklanjanje divljih deponija (mašinski i ručno-volonteri zajednice) i ravnanje površine
  4. produbljavanje drenažnog kanala koja odvodi atmosferske padavine od sredine naselja do crpne stanice u dužini od 400 m.
  5. hemijsko tretiranje herbicidima u cilju uništavanja korena trske
  6. kultivacija površine, priprema za sadnju stabala parka u proleće 2017. godine

Projekat je vredan oko 39.000 eura. Vreme realizacije projektom zacrtanih aktivnosti je 18 meseci počev od 1. januara 2016. godine.

Zahvaljujemo se gradonačelniku gospodinu Janjiću na pomoći realizaciji projekta time što će gradske službe obezbediti neophodnu dokumentaciju za izvođenje radova.

Ovim prilikom i zvanično preko medija pozivamo članove Saveta MZ, predsednike svih 26 udruženja, njihovo članstvo da se odazovu pozivu Saveta MZ Mužlja prilikom volonterskih akcija koje će se organizovati u toku realizacije projektnih aktivnosti.

Zajednica može dugoročno da opstane ako se cela lokalna zajednica pokrene i deluje u cilju poboljšanja uslova življenja i daljeg očuvanja životnog prostora na kojem živi.

Ovaj projekat nosi naziv – Eunity. U slobodnom prevodu Zajedništvo je snaga zajednice.