Proslava Svete Agate u Novoj Crnji

SVETA AGATA, slava u Novoj Crnji (članak napisan na hrvatskom, propovijed na mađarskom) (SZENT ÁGOTA Magyarcsenyei búcsú 2016-02-05) Dana 5. veljače/februara 2016 je bila u Novoj Crnji (Magyarcsernye) slava, u kojoj možemo naglasiti više pozitivnih stvari. Prvo izvanredno lijepo i za ovo godišnje doba toplo vrijeme, lijepi broj svećenika na slavlju, kao i vrlo ugodno obiteljsko raspoloženje među vjernicima, djecom, svećenicima i osobljem, koje je pripremalo svečani ručak.

Svetu misu je vodio Masa Tamás, a odlično, razgovijetno i poučno je propovijedao Pastyik Róbert. Sumisili su Sima Milan, Király Tibor, Mellár József, Tapolcsányi Emánuel, Szemerédi Pál, Varga Zoltán i Jelen Janez. U propovijedi – koju donosimo dole u cijelosti – je propovjednik vješto ocrtao povijesne prilike odnosno neprilike, u kojima je živjela sveta Agata. Nije zaboravio spomenuti, da ima svatko svoj životni put i da smo svi pozvani na svetost, svaki u svom staležu: jedni u bračnom životu, drugi u celibatu. Primjer svete Agate nam pokazuje, sa koliko žrtava i odricanja se susreće kršćanin, ako želi ostati vjeran Bogu i svom uvjerenju. Potaknuo je mlade i sve nas na Božju ljubav – jer tko ljubi Boga i bližnjega svoga, već na zemlji počinje živjeti blaženi nebeski život.

Na kraju svete mise su svećenici i vjernici izrazili svoje poštovanje relikvijama svete Agate, a djeca su se obradovala prigodnim poklonima.

Svećenici su se u lijepom raspoloženju družili još i za vrijeme brižno pripremljenog ručka. Neka Bog poživi ovu složnu zajednicu, da tako nastavi i u budućnosti služiti na radost Boga i ljudi.