Drugi biskupijski vjeronaučni kamp – Zemlja nam je zajednički dom! – Zrenjaninska Biskupija

Drugi biskupijski vjeronaučni kamp – Zemlja nam je zajednički dom!

I ove godine je u Sajanu održan letnji vjerski kamp Zrenjaninske biskupije. Zbog velikog interesovanja održana su dva kampa. Prvi je trajao od 28. juna do 1. jula, a drugi od 12. do 15. jula.

Duša kampa je otac Elias Ohoiledwarin SVD, kojem su se deca jako radovala jer je svaki dan smišljao nove zanimljivosti. Pomoć su mu činili mladi animatori i iskusni vjeroučitelji. Ovaj kamp je održan zahvaljujući Zrenjaninskoj biskupiji. Misu otvaranja predslavio je otac Chavvakula Lourdu, redovnik Verbite koji je indijskog porekla, ali već 17 godina živi u Mađarskoj, te je na biskupov poziv posetio naš kamp.

Moto kampa je: Zemlja je naš zajednički dom! I sve naše sesije su se temeljile na ovoj temi. U drugom kampu sudjelovala su starija deca iz različitih mesta Banata. Imali smo 60 kampera o kojima se s ljubavlju brinulo 20 odraslih animatora.

Za dobro raspoloženje se brinulo svaki dan kroz različite programe. Radili smo ručne radove, glumili, bavili se sportom, išli na predavanja, usavršavali svoje znanje plesa, upoznavali trikove pčelarenja i, naravno, svaki dan išli na misu.

Za smještaj su služili šatori i sobe u župnoj zgradi.

Tokom kampa posetili su nas vlč. Emánuel Tapolcsányi, a zajedno s paterom Lourduom u naš kamp je na našu veliku radost došao i fra Antonio Kalumbo Verbita redovnik, poreklom iz Angole koji nam je održao i edukativnu prezentaciju te tako proširio naše znanje.

Kampere je posjetio i biskup dr. László Német SVD u pratnji oca Rolanda Fehéra. Deca su rado pokazala da su naučila moliti na engleskom, pevati i plesati, u čemu je i biskup rado učestvovao.

Ni vrućina nije pokvarila raspoloženje kampera, rodila su se lepa prijateljstva, a naučili su i kako se ponašati u velikoj zajednici.

Kamp se završio završnom misom, a svi su radosno izjavili da se vidimo i iduće godine na ovom mjestu.

Hvala biskupu, ocu Eliasu, vjeroučiteljima, mladim animatorima, donatorima i civilnim organizacijama u Sajanu koji su svojim programima i donacijama ulepšali zajednički provedene dane.

Autori: Szabó Laura i Kovács Noémi (animatori)