Blagdan Velike Gospe u Banatskoj Topoli

Uz blagdan Velike Gospe se u Banatskoj Topoli (Töröktopolya) održava u svetištu dvodnevno praznovanje. Ove godine je praznovanje počelo misom otvaranja u podne, koju je vodio i kod nje propovijedao vršački župnik i mladomisnik Alen Palatinus.

Po dolasku svaka grupa svečano ulazi u crkvu, gdje hodočasnike pozdravi čuvar svetišta, ove godine bogoslov Leon. Zatim vjernici po skupinama obilaze križni put. Vani su nastupile dvije pjevačke grupe pod vodstvom oca Eliasa Ohoiledwarina SVD. On je vodio također pokorničko bogoslužje, kada je počelo i ispovijedanje u crkvi i na dvorištu.

U 15 sati je počeo mali cenakulum pod vodstvom Jánosa Sótija DI, župnika u Novom Kneževcu (Törökkanizsa). U 17 sati je bila misa na hrvatskom jeziku, koju je vodio i propovijedao Róbert Pastyik, pančevački župnik, suslavili su Stanko Tratnjek, Sándor Hajdu, László Pethő i Janez Jelen.

U propovijedi je naglasio ulogu Marijinu u povijesti ljudskog spasenja kao i u današnje doba. Ne trebamo se bojati, nego joj se utjecati puni povjerenja, ta ona je naša duhovna majka. Kad ju je sin Isus Krist uzeo ka sebi u rajsku slavu, postala je još više naša zagovornica i naš uzor, koji trebamo nasljedovati. Zato nam je Marijin život, a naročito njeno uznesenje putokaz, da stavimo i mi svoju i naših dragih sudbinu u Božje ruke, pa će nam Božja Providnost pomoći ka mirnom i sretnom životu na zemlji bez grijeha i u kreposti, a jednom vječnu radost na nebesima.

Svečanu misu na mađarskom jeziku je vodio bečkerečki župnik László Gyuris.  U svojoj propovijedi, koju dodajem u prilogu, uveo nas je u pravu pobožnost prema Majci Božjoj, koja se ne sastoji samo u čuvstvima i lijepim riječima, nego u postojanom nasljedovanju njezinih kreposti. Marija nas poziva, da se obratimo Isusu Kristu i vratimo se na put pokore i kreposnog života. Marija  nam je u tome uzor, zagovornica i pomoćnica. Ona će nam pomoći, da postanemo dobri, vjerni i uzorni učenici našega Spasitelja Isusa Krista. Za vrijeme svete mise počelo je nevrijeme, tako da smo drugi dio divne propovijedi i nastavak Isusove bezkrvne žrtve nastavili u punoj crkvi.

Poslije svete mise se razvila lurdska procesija sa svijećama uz nošenje Marijina kipa. Znakovita slika našeg života, koji je pun iskušenja i napasti, je bila ta procesija, koja se odvijala upaljenim malim svjetlima, dok su sa neba prijetili tamni oblaci, iz kojih su sijevale munje. Po povratku u crkvu je bila svečana zajednička posveta Marijinu Bezgrešnom srcu. Hodočasnici su se puni doživljaja vraćali svojim domovima, da i rodbinu i prijatelje duhovno obogate.