BLAGDAN SV. IVANA BOSCA U MUŽLJI

LIJEPA CRKVA IMENA MARIJINA JE BILA I OVE GODINE PUNA OMLADINE I DON BOSCOVIH PRIJATELJA. U MUŽLJI SU VJERNICI ZAJEDNO SA SVOJIM DUHOVNIM PASTIRIMA PROSLAVILI BLAGDAN UČITELJA I PRIJATELJA MLADIH, SVETOGA IVANA BOSCA.

Ove godine smo slavili blagdan „oca i učitelja omladine“ sv. Ivana Bosca (1815-1888) na sam njegov imendan, 31. siječnja/januara 2017.

Sumisili su svećenici protonotar Jenő Tietze, László Gyuris, János Sóti, Tamás Masa, Ellias Ohoiledwarin SVD, dekan József Mellár, Jenő Varga, mužljanski salezijanci: Stojan Kalapiš, Feliks Golob, Stanko Tratnjek, Zoltán Varga, Janez Jelen, a sudjelovali su i đakon Zoltán Sándor, isusovac Vince Novák kao i brojni ministranti.

Tordanski župnik Emmánuel Tapolcsányi je u svojoj propovijedi naveo misli i pobude iz don Boscova života, koje nam mogu koristiti i danas, naročito sa upotrebom preventivnog umjesto represivnog sistema. U preventivnom načinu odgoja se nastoji spriječiti prestupe omladine time, da je odgojitelj staln nazočan. Svojim opominima djeluje na razum i vjeru, da pitomac shvati razloge, zbog kojih treba činiti dobro i izbjegavati zlo; pred oči mu stavlja uzvišene ideale iz svetoga pisma i života svetaca, kao što i napominje, da nas čeka za dobra djela velika nebeska nagrada, a za grešna djela strašna paklena kazna.

Blagom upotrebom kazne pomaže duhovnu rast i samosvijest, da omladina zavoli odgojitelja i preko njega Boga, za kojega je spremna učiniti i velike žrtve.

Kod svečane mise je sudjelovao vokalno-instrumentalni zbor »Don Bosko«, sastavljen od pedesetak mladih, koji je uljepšao slavlje. Na misi su nazočili katolički đaci zajedno sa svojim učiteljima iz osnovne škole Mihály Szervó, pitomci internata Emavs te lijepi broj salezijanskih suradnika i drugih vjernika. Poslije svete mise su potvrdili međusobno suradnju i povezanost svećenici, redovnici i redovnice, kao i salezijanski suradnici i učitelji sa zajedničkom agapom.