BOŽIĆNA PORUKA 2016

Od prve nedelje Došašća (Adventa) Zrenjaninska Biskupija slavi Marijansku Godinu. Zašto baš Marijansku Godinu? Ova godina zatvara niz tematskih godina koja je trajala 5 godina. U 2017. godini slavimo 100. godišnjicu ukazanja a Fatimi. Zato smo izabrali Mariju za ovu crkvenu godinu, posmatramo njezin život, molimo njezin zagovor, i želimo slijediti njezin primjer. Trudimo se da stignemo u Raj njenog Sina, što je ona već postigla.

Predivno je u ovom adventskm vremenu misliti na ovu galilejsku djevojku, ženu, majku, suprugu, udovicu. Marija je proživjela sve ove postaje života. Kao mladoj djevojci od arkanđela Gabrijela upućeno joj je najbitnije pitanje: „prihvataš li da svemogućem i nevidljivom Bogu podariš ljudsko tijelo?“ Marija odgovara sa pitanjem:“ Kako može to da se dogodi kada ja muža ne poznajem“ Bogu ništa nije nemoguće-reče arkanđel Gabriel. Marija je vjerovala riječima anđela.

I mi mnogo puta mislimo, da je nešto nemoguće u našem životu: ali trebamo vjerovati da Bog može učiniti velika djela u našem životu. U vjeri je najbitnije, da prepuštam sebe Bogu, i onda kada mi nije jasno o čemu je riječ. Ova sveopća vjera bila je u Mariji, kao djevojci, majci, supruzi i udovici.

Marijino izrečeno „DA“ je nju učinilo najvećom ličnošću čovječnstva: Ona je dala život Isusu.

Marijin advent je trajao devet mjeseci: devet mjeseci je nosila Božju Riječ,  Isusa pod srcem svojim. Mi slavimo došašće četiri nedelje. U ove četiri nedjelje trudili smo se da Riječ Božija, Sveto Pismo, sveta misa, primanje svetih sakramenata, djela milosrđa postanu dio našeg života.  Nadam se da je sve ovo što sam nabrojao, bar djelomično postalo stvarnost.

Marija je u tišini proživjela blagoslovljeno stanje. U Svetom Pismu čitamo, da je Marija pohodila rođaku Elizabetu, i već onda je pod srcem nosila Isusa. I Elizabeta je bila u blagoslovljenom stanju: nosila je Ivana Krstitelja, kojega je nekoliko mjeseci ranije začela. Pohod Marijin kod Elizabete prati velika radost: mali Ivan je „zaigrao“ u utrobi Elizabete, Marija je otpjevala najljepši hvalospjev u Svetom Pismu: „Magnigficat, veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje.“

Vjerujem, da rođenje Isusovo, bio najljepši događaj u Marijinom ovozemnom životu. Sada, kada slavimo Božić, želim, da se Isus rodi i u našem životu, da ostane sa nama u nestalnostima svakodnevnica, da i mi budemo izvor radosti svima koje susretnemo.

Milostima bogate Božićne Blagdane i Sretnu Novu Godinu želim svima vama!

+ Ladislav SVD