Poruka Zrenjaninskog Biskupa Dr. Ladislava Nemeta SVD povodom posete kod Pape Franje – Zrenjaninska Biskupija

Poruka Zrenjaninskog Biskupa Dr. Ladislava Nemeta SVD povodom posete kod Pape Franje

Dragi u Kristu!

Predivan običaj u našoj kulturi jest da pozdravljamo jedni druge. Kada sretnemo nekoga na ulici, kada stignemo negde, ili odlazimo odnekud, na pristojan način pozdravljamo dotičnu osobu: „ljubim ruke“, „ Dobar dan želim“, „Zdravo“, „ Ćao“. Ovde pripada i običaj da preko nekih ljudi šaljemo pozdrave: „pozdravi, majku, oca, decu, rodbinu“

vatikan2Ovaj običaj sledi i papa Franja. Kada je nas biskupe, Međunarodne Biskupske Konferencije Svetog Cirila i Metoda primio 30. Januara, odmah nas je srdačno pozdravio. Istakao je da da se jako raduje našem susretu. U razgovorima je najviše pitao: kako su vam vernici?

Kada smo se pozdravili sa njim nakon sat i po razgovora, rekao je: „pozdravite vernike kod kuće!“

Ovaj zadatak želim sada ispuniti, dragi u Kristu.

Zato smatram da je bitno proslediti njegovu poruku, jer se za vreme razgovora videlo na njemu da pažljivo sluša, i u jednom trenutku je ustao i rekao: idem da donesem beležnicu, jer ono što mi govorite je veoma važno.

Svetog oca je zanimalo, šta je ono što karakteriše život naše biskupije. U odgovoru sam mu rekao: emigracija, siromaštvo, politička nesigurnost u regionu, status nacionalnih manjina, ekumenski dialozi.

Rekao sam mu i to, da vi dragi u Kristu, molitvama i žrtvama Svetog Oca pomažete  u petrovskoj službi. O ovome svedoči i pevanje papinske himne na kraju svečanih svetih misa.vatikan3

Dragi u Kristu, biskupska konferencia kao zbor biskupa, ali i svi biskupi pojedinačno pozvali smo Svetog Oca da nas poseti. I ja, kao biskup Zrenjaninske Biskupije sam učinio isto. Papa Franja je naravno sa radošću obećao, da će nas odmah posetiti čim politički i ostali uslovi dozvole.

Molim vas, dragi u Kristu, i dalje se molite za Svetog Oca , i da vođen Duhom Svetim ravna njemu poverenom stadu!

+ Ladislav, biskup