Banatski Uskrs

Tužna Cvjetna nedjelja

Obredi Svete sedmice označavaju spomen na velike događaje povijesti spasenja te okupljaju vjernika po cijelom svijetu na molitvu, klanjanje, primanje svetih sakramenata i sebedarje. Počeli su uspomenom na svečani Isusov ulazak u Jeruzalem i blagoslovom grančica. Jer je ove godine Uskrs za sve kršćane po svijetu 16. travnja/aprila, bili su i obredi Cvjetnice i ostalih svečanosti na isti dan. U dane radosti je tresnulo kao iz vedra neba. Čitav su svijet su potresli nemili događaji, napadi na kršćanske koptske crkve u Egiptu. Prvi se napad dogodio u Tanti, u crkvi Svetog Juraja, tijekom mise povodom Cvjetnice. U njoj je poginulo 27, a ozlijeđeno 78 ljudi. Druga se eksplozija dogodila u Aleksandriji u crkvi Svetog Marka, gdje je ubijeno 17 ljudi, a 48 ljudi je ozlijeđeno. To je toliko žalosnije, jer se ti zločini događaju uoči namjeravanog mirovnog putovanja pape Franje u Egipat krajem travnja/aprila. U čudu se pitaju normalni ljudi, zašto takva vjerska mržnja postoji i zašto ne čujemo glasnijih osuda takvih zlodjela?

Isusov svečani ulazak u Jeruzalem svakako je označio i početak njegove muke, ali i uskrsnuća. Takve patnje mnogih nevinih kršćana su nama poticaj, da još više zbijemo svoje redove te uklonimo međusobne nesporazume – jer samo u slozi je moć.

Na Veliki četvrtak je bilo svečano

Na Veliki četvrtak je bilo jako svečano naročito u Banatu. Najprije u velikobečkerečkoj katedrali. Tamo su došli snimatelji poznate televizijske kuće Duna-TV. Bilo je i razloga za snimanje. Na taj dan je bio ne samo dan posvete svetih ulja na krizmenoj misi, koju je vodio uz sumisenje banatskih svećenika mjesni biskup dr. Ladislav Nemet SVD. Obrede u dupkom punoj crkvi su pratili domaće pjevačko društvo »Emanuel« iz Zrenjanina, te omladinski vokalno-instrumentalni zbor »Don Bosko« iz Mužlje. Glavna privlačnost tog susreta su bili krizmanici, koji su se sjatili od svih dijelova prostrane Banatske biskupije.

Napomenimo još dirljiv susret u Mužlji. Za vrijeme svečane večernje svete mise su u crkvu došli i prvopričesnici, koji su se predstavili župnom općinstvu te izrazili želju i obećanje, da će se na svetu pričest marljivo pripremati dolaženjem na vjeronauku i misu, kao i vršenjem svih kršćanskih dužnosti. Ujedno su se preporučili u molitvu okupljenim vjernicima. Djeca su svečano ušla u crkvu, donijela misne darove, izrekla prošnje – te nazočila svetoj euharistijskoj žrtvi u prezbiteriju. Na kraju su zajedno sa ostalim vjernicima otišli kod Božjeg groba, gdje su neko vrijeme ostali u pobožnom klanjanju. Djecu su pratili također sretni roditelji, a pripremali su ih vjeroučitelj Ferenc Gabona, kao i župnik Feliks Golob SDB.

Isusovo uskrsnuće budi nadu

Na Uskrs su po vjernici po čitavom kršćanskom svijetu slavili Isusovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nadu, koju pruža i današnjem čovjeku: „Kao što sam ja pobijedio smrt, tako ću uskrsnuti i vas, ako budete ustrajali sa mnom u mnogim kušnjama.“ U Vojvodini je bilo tog dana mirno i svečano, a procesiju u Mužlji, koji se zbog većeg prisustva vjernika održava po danu, prenosio je i prvi program beogradske državne TV.

Poslije podne je bila misa na slovenskom jeziku, koju je vodio salezijanac Stanko Tratnjek; čitanja i prošnje su čitali Martina Drča i Pavla Milovanovič, a sviranje i pjevanje su vodili Danijela Avramov, Saša Fogaraši i Janez Jelen. Poslije mise je bilo već tradicionalno druženje, koje povezuje ovu malenu zajednicu u slozi, susretljivosti i razumijevanju. Za tu priliku smo čuli i izvorni slovostih (akrostih, gdje daju početna slova osnovnu misao), koji govori o Isusovoj poruci kršćanima i svim ljudima dobre volje, da se ljube među sobom.