Vjernici iz Zrenjanina su se oprostili od katedralnog župnika Róberta Pastyika – Zrenjaninska Biskupija

Vjernici iz Zrenjanina su se oprostili od katedralnog župnika Róberta Pastyika

Katedralni župnik Róbert Pastyik služio je zrenjaninskim  vjernicima od 1. kolovoza /avgusta 2019. godine , a sada se 6. lipnja/juna oprostio od njih i na njegovom dosadašnjem dvogodišnjem radu se  zahvalio Oszkár Kovács, predsjednik crkvenog vijeća,. Naglasio je da se otac Róbert tokom svoje službe u biskupskom sjedištu suočio s brojnim izazovima kao župnik  i kao generalni  vikar, što je savjesno prihvatio i uspješno obavljao.

Kontinuitet u pastoralnom životu katedralne župe osiguravali su nedjeljno bogoslužje, molitveni sat Međugorja, molitveni čas Božanskog milosrđa …

Unutarnja obnova katedrale – obnova kapele Božanskog milosrđa, relikvijar na glavnom oltaru, kip Malog Isusa iz Praga na Marijinom oltaru, zamjena klupa, modernizacija zvona, zvuk i osvjetljenje crkve – sve ovo pripada djelu odlazećeg župnika. Ova djela je zabilježio i karikaturist Pál Léphaft, čiji je rad njegov brat József Lébhaft predao ocu Róbertu.

Róbert Pastyik služio je u Zrenjaninskoj Biskupiji od 2011. godine. Do 2015. bio je tajnik Apostolske nuncijature u Beogradu, odavde je otišao u Borču. Vjernici neće zaboraviti sve dobre stvari koje je učinio  za njih i za svoju crkvu, naglasila je Marija Ivetić koja je zahvalila u ime tamošnje zajednice.

Otac Róbert radio je kao župnik u Pančevu od 2015. godine, a zatim u Zrenjaninu  od 2019. godine. Nakon tragične smrti generalnog vikara mons. Jánosa Fisera, od 28. listopada/oktobra 2019. do 1. lipnja/juna 2021. bio je generalni vikar biskupije.

Ove godine ga je u svoju biskupiju pozvao biskup subotičke biskupije, pa će od 13. lipnja/juna  2021. služiti u Bačkoj.

Odlazeći župnik se zahvalio zajednici na zajedno provedenom vremenu i na mogućnosti zajedničkog rada u različitosti na Božju slavu. Naglasio je da u središte svešteničkog života uvijek treba biti Krist. Skrenuo je pažnju na činjenicu da u Zrenjaninskoj Biskupiji postoje izvrsni sveštenici, koje je on, zajedno sa biskupom ,  preporučivao u molitve vjernika.