Ünnepi szentmise a párdányi katolikus templom búcsúnapján

Május 16-án, Nepomuki Szent János napján ünneplik a párdányi katolikus templom védőszentjének napját. A párdányi katolikus templomban az elmúlt évben is szerveztek szentmisét a templombúcsú napján.

A falu a begagyentgyörgyi községhez tartozik, Szerbittabé és Módos között helykedik el, mindössze egy kilométerre a román határtól. A 840 lakosú faluban nagyon kevés már a magyar nemzetiségű lakos és a katolikus hívő. A római katolikus templom a XIX. század elején épült és nagyon rossz állapotban van, felújitásra szorul, ám a templom ódon falai között érezni lehet, hogy itt valaha nagyon gazdag lelki élet folyt, és igencsak gazdagon díszítették az Úr házát.

Az idei ünnepi búcsúi szentmisét május 16-án tartották. Ft. Szemerédi Pál magyarcsernyei és ft. Király Tibor kisoroszi plébánosok nagyon szépen megszervezték az ünnepséget. Szerbcsernyéről, Kisoroszról, Magyarcsernyéről, Tóbáról, Magyarittabéről és Szerbittabéről egy autóbusszal utaztak a hívek Párdányba. Így a szép számú zarándok és néhány párdányi hívő közösen vett részt az ünnepi szentmisén, amelynek ünnepi szónoka ft. Király Tibor atya volt. Tibor atya kihangsúlyozta, hogy mennyire szép ez a templom, még így romos állapotában is. Nagyon jó együtt lenni, együtt ünnepelni e templom falai között. Tibor atya szólt Nepomuki Szent Jánosról, a folyók, hidak, hajósok védőszentjéről, és elmondta, hogy Nepomuki Szent Jánost a gyónási titok vértanújának is tartják.

A szentmise ünnepi hangulatban telt, majd a helybeliek és a zarándokok közös agapéval fejezték ezt a szép napot.