Tradicionalni skup vjeroučitelja u Biskupiji – Zrenjaninska Biskupija

Tradicionalni skup vjeroučitelja u Biskupiji

Susret vjeroučitelja Zrenjaninske Biskupije održava se tradicionalno svake godine posledenje subote u avgustu. Tako je bilo i ovog 28. avgusta kada je prisutnima održao predavanje vlč. Csaba Csipak, župnik zadužen za vjeronauku.

Mi smo katehete jer nas biskup šalje na ovaj zadatak. Mi sveštenici, posvećujući nas, također smo pozvani poučavati vjeru. Osim župnika, u školi su s autoritetom biskupa i u ime crkve prisutni i svetovni vjeroučitelji, naglasio je.

Imenovanja vjeroučitelja za školsku godinu 2021/22 predao je biskup dr. Ladislav Nemet SVD, koji je i predsednik Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda. On je rekao da je konferencija u stalnim pregovorima s državnim tijelima, imajući u vidu interese vjeroučitelja. Nastoje prihvatiti školski vjeronauk, kao i organizovati i održati radni odnos vjeroučitelja. Kao čelnik biskupije – kao rezultat nedavno zatvorene sinode – naglasio je da će osim župnika, biskupija od sljedeće godine omogućiti besplatan opšti i specijalistički liječnički pregled za učitelje teologije.

Na sastanku vjeroučitelja raspravljalo se i o aktuelnim biskupijskim teološkim programima koji će se sprovoditi ovisno o epidemiološkoj situaciji. Održat će se natječaj za likovnu umjetnost i fotografiju, a planira se i organizacija biskupijskih kampova u ljeto 2022. godine.