Sveti Nikola u Banatu 2019

Najprije bi spomenuo Nikolinje, koje se odvijalo u slovenskom društvu »Planika« u Bečkereku u prostorijama društva kao po običaju prijašnjih godina. Za lijepi doživljaj su bili zaslužni naročito v.d. predsjednik društva Miloš Pešić, učiteljica slovenskog jezika Milena Spremo, voditeljica mladog pjevačkog zbora Daniela Avram, voditelj za odnose sa Crkvom Karči Sarvaić, – kao i sva djeca, koja posjećuju nastavu slovenskog jezika. Ne smijemo svakako zaboraviti glavne ličnosti, svetog Nikole, Mikulaša odnosno Miklavža, koji je dobro odigrao svoju uzvišenu zadaću na veselje svih prisutnih.

Sveti Nikola je prisutnoj djeci podijelio darove, te se skupa s njima i slikao. Djeca i odrasli su zajedno pjevali božićne pjesame, a zatim je svećenik Janez zaželio svim prisutnima – kao što želi i svim čitateljima – blagoslovljene Božićne blagdane, mnogo unutarnje radosti te obiteljske povezanosti, kao i zdravu te sretnu Novu godinu Gospodnju. Pozvao ih je na tkzv. ponoćku, koje se održava u 16 sati u maloj crkvi svetog Dominika Savia na Pjeskari u Mužlji.

Darivanje

Sveti Nikola je ovih dana posjetio i drugu djecu diljem Banata. U Ečki je tako poslije svete mise posjetio taj veliki biskup, koji u dobroti povezuje kršćanski Istok i Zapad. Na kraju su sva djeca primila poklon, bez obzira na vjeru i narodnost. U propovijedi je bilo naglašeno baš to zajedništvo. Nažalost imamo slučajeva, da se neka djeca nasilnički ponašaju prema svojim drugovima i drugaricama, kao i prema nastavnicima ili roditeljima. Isus ih potiče, da žive u ljubavi i razumijevanju ne samo u školi, crkvi i kod kuće, nego i na putu u školu, koji je pun opasnosti za dušu i tijelo.

Sveti Nikola je posjetio i djecu u Lukinom Selu (Lukácsfalva), Belom Blatu (Erzsébetlak) i Mužlji (Muzslya). U Mužlji se skupio jako lijepi broj djece sa roditeljima i ministrantima. Nekoja djeca su odpjevala ili odrecitirala po koju kratku pjesmicu, da su bili prisutni očarani. Sveti Nikola je i ovdje potaknuo i djecu i roditelje, da budu u današnje doba poput svetog Nikole – da ne uživaju samo oni u primljenim darovima, nego ih lijepo podijele sa svojim drugovima, naročito najsiromašnijima. To je Isusova poruka: „Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!“ U svom bližnjem – naročito najsiromašnijem, najbjednijem ili najgrješnijem trebamo gledati Isusa, koji trpi. Tada budu i za nas vrijedile njegove riječi: „Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, ste meni učinili!” Stoga neka ovaj blagdan kršćanske ljubavi potakne sve nas, da budemo i mi po uzoru na svetog Nikolu dobrotvori današnjeg društva.