Sveta Agata – 5 februar/veljača Nova Crnja

U Novoj Crnji (Magyarcsernye), u Banatu  smo 5. veljače/februara proslavili blagdan svete mučenice i djevice Agate. Vrijeme je bilo malo vjetrovito, ali nije bilo hladno – baš prijatno za ovo doba godine, a i putevi su bili prikladni za putovanje. Tako je narod Božji mogao prisustvovati svečanoj svetoj misi, na kojoj su nazočili i svećenici: János Fiser i njegov đakon, Tamás Masa, Zoltán Varga, Janez Jelen, Pál Szemerédi i János Halmai. Svetu misu je vodio generalni vikar prečasni Fiser, a propovijedao je vlč. Masa, koji nas je podsjetio na svjedočanstvo svete Agate za Krista.

Petog februara slavimo svetu Agatu, mučenicu sa Sicilije. Rodila se 231. godine u Cataniji na Siciliji. Potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Lijepu kršćanku je rimski upravitelj Kvintijan htio primorati, a u vrijeme Decijeva progona, da postane njegova ljubavnica i da se odrekne Isusa Krista. Nije pristala ni na jedno ni na drugo, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi, a zatim su je stavili na žeravicu, gdje je podlegla mukama. Na godišnjicu njene smrti je njezinim zagovorom spašen grad Catania od erupcije vulkana Etne; lava se zaustavila na neobjašnjivi način, kada su vjernici donijeli njezino odijelo ususret užarenoj bujici lave, koja je prijetila uništiti grad. Maltežani joj zahvaljuju jer je 1551. spasila katolički otok Maltu od muslimansko-turske najezde. Njezino ime je bilo tako slavno, da je ušlo u prvi rimski misni kanon i zbog toga smo ga i mi molili na toj svetoj misi. U pomoć je pozivaju kod mnogih nevolja i bolesti, kao i kod  potresa, vatre, vulkanskih erupcija i drugih prirodnih nepogoda, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, Sicilije te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta.

Ova velika djevica i mučenica je i nama primjer i poticaj, da budemo vjerni Isusu Kristu i tada, kada ispunjavanje njegovog zakona traži od nas žrtvu. Poseban uzor je mladima, koji se trude sačuvati čistoću duše i tijela, da ustraju u tom plemenitom boju. Naročita je zaštitnica mladih, koji su svoj život posvetili Bogu. Preporučimo joj stoga nova duhovna zvanja, kao i svećenike, redovnike i redovnice, da i u današnje doba svijetle svijetu uzornim i čistim životom, te mnoge potaknu na nasljedovanje Isusa Krista.

Poslije svete mise su nazočni svećenici i vjernici odali poštu relikvijama svete Agate, da ih još više sjeća na veliku župsku zaštitnicu, a svećenici su bili pozvani na ručak, koji je potekao ne samo u zemaljskom jelu, nego i u prijatnom druženju i duhovnom razgovoru. I vjerni župski čuvari su dobili svoj dio.