Susret sveštenika u Zrenjaninu

Sveštenici Zrenjaninske Biskupije su se okupili na kratak susret u Biskupijskom Domu u Zrenjaninu u sredu 11. marta. Vlč. Pastyik Róbert, generalni vikar i zrenjaninski župnik, pozdravio je na početku susreta dva eminentna gosta, mons. Luciano Suriani-a, apostolskog nuncija u Beogradu, i mons. Roos Martin-a, umirovljenog temišvarskog biskupa. Potom je istakao da naša Biskupija već nekoliko meseci živi jako teška vremena zbog bolesti zrenjaninskog biskupa mons. Ladislava Nemeta i nedavne tragične smrti generalnog vikara mons. Janoša Fišera, što je sve duboko pogodilo sveštenike i vernike naše Biskupije.

Mons Luciano Suriani, apostolski nuncij, u svom obraćanju sveštenicima je rekao da je jako važno primetiti Kristovu prisutnost u datoj situaciji. On je prisutan uvek, a njegova prisutnost daje svetlost, mudrost i jakost. Ova teška vremena, kako u svetu tako i u našoj Biskupiji, treba da nas pomognu u napredovanju na duhovnom planu. Pozvani smo da kroz ove poteškoće ostvarimo još jaču povezanost sa živim Kristom i međusobno. Trebamo pobediti naše strahove, i kroz služenje drugima postati slični Kristu, koji nije došao da bude služen, nego da On služi drugima.

U drugom delu svoga obraćanja, gospodin nuncij je saopštio pastirsku brigu i odluku Svete Stolice u vezi sa ovim vanrednim stanjem u Zrenjaninskoj Biskupiji. Naime, Papa Franja i Kongregacija za Biskupe imenovali su mons. Martina Roos-a za Apostolskog Administratora Zrenjaninske Biskupije. Gospodin nuncij je objasnio da je ovo imenovanje privremeno i vanredno, i da ono traje sve do potpunog oporavka i povratka mons. dr Ladislava Nemeta, biskupa naše Biskupije.

Na kraju susreta se sveštenicima obratio mons. Martin Roos, apostolski administrator. Rekao je da među nas dolazi kao prijatelj, a ne kao stranac. „Nastavićemo naše delovanje u duhu kojem je gospodin biskup Ladislav počeo delovati u ovoj Biskupiji”- istakao je biskup Martin.

Susret se završio zajedničkim ručkom koji je protekao u bratskoj atmosferi.