Sinoda Zrenjaninske Biskupije

Poštovani posetioci/čitaoci,

Milošću Boga, dana 3. prosinca/decembra 2017. godine, u prvu nedelju Došašća, otvorio sam prvu Sinodu Zrenjaninske Biskupije sa namerom da je završimo Sinodalnim danima od 20. do 23. rujna/ septembra 2020. godine.

Zbog objektivnih razloga, koji su nam svima poznati, Sinodalne dane ćemo održati od 28. do 30. svibnja/maja 2021. g.

Cilj Biskupijske Sinode je da što više nas može, zajedno sa apostolom Petrom, s evanđeoskom radošću uzviknuti: “Dobro nam je ovde“ (Lk 9,33).

Pripremni deo naše sinode se bliži kraju. Plod te pripreme je zbirka dokumenata koja sadrži: sažetak razgovora u našim župama o radnim dokumentima, zatim pastoralne preporuke koje su se rodile iz ovih razgovora, kao i kratak sažetak religioznog, socijalno-pastoralnog istraživanja koje je vodio profesor Andraš Mate-Toth.

U toku Sinodalnih dana ovog vikenda, na temelju tih dokumenata, sastavićemo smernice za naš budući pastoralni rad u Biskupiji. Na završnoj Svetoj Misi sinodalni biskupski vikar predaće meni, svom mesnom biskupu, taj završni dokument, radi moga ravnanja pri donošenju konačnih odluka i njihove objave za Biskupiju.

Na temelju ovih predloga, ja ću s radošću objaviti pastoralne smernice, kao plan rada za sledeće godine. Taj plan će imati zadatak da oblikuje i gradi budućnost naše Crkve u sve dubljem zajedništvu s Kristom.

Dragi sinodski oci i majke, s ljubavlju vas molim i ohrabrujem, da pažljivo pročitate ove dokumente, razmislite o njihovom značaju za sve nas, spremite se dobro za naše zajedničke dane, i svakako dođete na taj susret. To je itekako važno, jer vi imate pravo glasa i vaše odluke će odrediti smer naše Biskupije za godine koje dolaze. Naša Biskupija svakako računa na vaše mišljenje.

Dragi vernici, dragi posetioci naše web stranice, molim Vas molite se za dobrobit naše prve Biskupijske Sinode!

Božji blagoslov neka prati vas i našu Biskupijsku Sinodu!

+ Ladislav SVD