Saopštenje za javnost – Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija (MBK), pod predsedanjem mons. Ladislava Nemeta SVD, biskupa zrenjaninskog i predsednika MBK, održali su svoje XXXVIII. plenarno zasedanje 31.V. i 1.VI.2021. u Zrenjaninu. Zajedno s biskupima na zasedanju su bili apostolski nuncij (ambasador Svete Stolice) u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani, i apostolski nuncij u Crnoj Gori, mons. Luigi Pezzuto, kao i vlč. Mirko Štefković, generalni sekretar MBK.

Na početku zasedanja biskupi su razmenili iskustva crkvenog života i delovanja za vreme pandemije. Katolička crkva je činila i čini sve što je u njezinoj moći, kako bi zaštitila zdravlje vernika koji su dolazili u crkve. U svim crkvama se još uvek moraju nositi maske i držati propisana distanca, a na ulazima se dezinficiraju ruke. Ovim putem biskupi su pozvali na strpljenje i ustrajnost, kako bismo se zajedničkim naporima, poštujući mere nadležnih državnih organa, izborili s izazovima koje pandemija stavlja pred pojedince i društvo.

Potom su biskupi razgovarali o programima proslave Godine porodice, koji je proglasio papa Franjo, pet godina nakon objave postsinodskog dokumenta Amoris laetitia (Radost ljubavi). Na ovaj način Katolička crkva želi pomoći porodicama da bolje razumeju i slede ckveno naučavanje o porodici i njezinoj ulozi u društvu. Rodna ideologija, trend rastave brakova i drugi izazovi koji danas opterećuju porodični život, jesu teme o kojima će se razgovarati na susretima porodica u svim Biskupijama MBK.

Nadalje, biskupi su usvojili izmene Pravilnika za zaštitu maloletnika u Crkvi, koje je na predlog našeg teksta dala Sveta Stolica. Nakon što konačnu verziju bude odobrila Sveta Stolica, ona će biti objavljena na internet stranicama pojedinih biskupija. Na ovaj način se i naše lokalne Crkve uključuju u borbu za zaštitu maloletnika i ranjivih osoba u Crkvi u društvu.

Biskupi su se potom osvrnuli na delovanje Katoličke crkve na socijalnom planu preko Caritasa Srbije i biskupijskih Caritasa. Katolička crkva u Republici Srbiji jeste manjinska Crkva, ali je njezino karitativno delanje vrlo snažno, te će se raditi na tome da se ono još više pospeši preko raznih projekata, ne samo pomoći siromašnima, nego i u stvaranju radnih mesta i na polju mentalnog zdravlja.

Sprovođenje katoličke verske nastave u školama još uvek nailazi na značajne poteškoće, pa su biskupi odlučili sprovesti analizu stanja na terenu, kako bi tražili rešenja za još uvek postojeće probleme na tom polju.

Restitucija oduzete crkvene imovine je tema koja je još uvek aktuelna. Zato su se biskupi ukratko osvrnuli i na nju, te su uputili apel nadležnim državnim organima, da se taj proces ubrza i na taj način doprinese ispravljanju istorijske nepravde, a ujedno i omogući Katoličkoj crkvi u Republici Srbiji da može vršiti svoje poslanje, naročito na području socijalnog delovanja.

Budući da su ove godine istekli mandati predsedniku, potpredsedniku i sekretaru MBK, na ovom zasedanju su biskupi izabrali odnosno još jedan mandat poverili predsedniku, mons. Ladislavu Nemetu, dok je za potpredsednika izabran mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup, a za sekretara mons. Robert Pašćik.

KRATKI PRIKAZ

Međunarodna biskupska konferencija sv. Ćirila i Metodija (MBK) deluje od 22.XII.2004. godine. Ona je nasledila Biskupsku konferenciju Srbije i Crne Gore – pri čemu joj je tada dodana i Makedonija – a od 1997., kada je osnovana, pa do 2003. godine delovala je pod nazivom Biskupska konferencija Savezne Republike Jugoslavije. Sedište MBK je u Novom Sadu.

Članovi MBK su sledeći nadbiskupi i biskupi:
Mons. dr. Ladislav Német SVD, biskup zrenjaninski, predsednik MBK;
Mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, potpredsednik MBK;
Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski;
Mons. Đuro Gašparović, biskup sremski;
Mons. dr. Djura Džudžar, biskup za katolike istočnog obreda eparhije Sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu;
Mons. dr. Kiro Stojanov, biskup skopski i biskup za katolike istočnog obreda eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumiaca-Skopje;
Mons. Dode Gjergji, biskup prizrensko-prištinski.
Mons. Slavko Večerin, biskup subotički;
Mons. Ivan Štironja, biskup kotorski.

Generalni sekretar MBK je:
mons. Robert Pastyik.

Misija biskupskih konferencija u Katoličkoj crkvi

Biskupska konferencija je skupština biskupa nekog naroda ili određenog područja, koji zajednički obavljaju pastoralne zadatke za vernike svojeg područja kako bi što više unapređivali dobro koje Crkva pruža ljudima, naročito modelima i načinima apostolskog delovanja prilagođenog okolnostima vremena i mesta. Biskupskoj konferenciji po samom pravu pripadaju svi dijecezanski biskupi toga područja. Svaka biskupska konferencija deluje prema vlastitom statutu, kojeg odobrava Apostolska Stolica.