Sa Gospodom na životnom putu

Članovi sinodskih odbora i sinodski animatori su 24. marta 2021. godine održali svoju treću online konferenciju. Cilj ovih susreta je održavanje osećaja zajedništva, održavanje kontakata. Kao i ranije, moderator susreta je bila Krsmanović Viola, upravnica Sinodskog ureda koja je izabrala aktuelne teme vezane za život zajednice.

Ova konferencija je održana u vreme korizme, te je imala dublji smisao. Korizma je kao koren drveća – silazi u dubinu, u mrak, ali bez njega krošnja ne može živeti – ovom mišlju je započeo svoj uvod mons. Gyuris László, pastoralni vikar, a zatim je istakao da je dobročiniteljstvo ostvarenje Božije volje, te je zato veoma važno da se ne zadovoljimo osrednjim ostvarenjima, već da se stalno razvijamo, napredujemo sa Gospodom na našem životnom putu.

U drugom delu online konferencije čula su se sopstvena iskustva prisutnih, lični primeri. Sinodski animatori Savanović Erzsébet, Barna Horvát Anna i Kovács Oszkár su podelili sa ostalima svoja iskustva kako su rasli u vjeri, prekretnice u životu, odakle crpe životnu snagu.

Bogu hvala na ovoj duhovnoj hrani. Kao zaključak susreta složili smo se da korizma nije samo vreme okajanja grehova i tuge, nego i zahvalnosti u čemu se krije i nada, jer je milosrđe Gospoda veće, nego naši gresi.