Proslavili smo Don Boscov praznik

Ove godine nam je Božja Providnost naklonila izvanredno toplo vrijeme – i blagu zimu – danju čak i do 18 stepeni. U petak, 31. siječnja 2020, so dakle u Mužlji djeca, omladina i odrasli zajedno sa svojim duhovnim pastirima i salezijanskim prijateljima proslavili blagdan svetoga Ivana Bosca „Oca i učitelja omladine“. Crkva je najljepša kada je puna pobožnih vjernika: i župna crkva Imena Marijina je bila stvarno puna. Generalni vikar Róbert Pastyik je vodio sumisenje zajedno sa salezijancima i drugim svećenicima-gostima, koji su stigli iz cijelog Banata.

Sumisili su svećenici protonotar Jenő Tietze, mužljanski salezijanci: Stojan Kalapiš, Stanko Tratnjek, Janez Jelen, József Mellár, János Halmai, Tamás Velencei, Mihály Erős, Alen Palatinus, a sudjelovali su i đakon Zoltán Sándor, Dániel Tóth kao i ministranti.

Otac Robert je u propovjedi prikazao ukratko don Boscov život naglasivši, da je sveti Ivan Bosko velik Božji dar za cijelu Crkvu i čovječanstvo i da današnji pozitivni odgoj temelji na načelima, koja je on zagovarao: kod odgoja uvažavati razum i srce. Mladima objasniti, što je potrebno uraditi ili izbjegavati, a zatim im ukazati na milosna sredstva, koja nam pomažu da te velike ciljeve i postignemo.

Sveti Ivan Bosco je bio izvanredan čovjek, koji je sve sile upotrijebio za spas siromašne ili napuštene omladine. Poznate su njegove riječi: „Obećao sam Bogu, da ću cio svoj život darovati za mlade.“ Već kao dječak je skupljao omladinu, poučavao ih te igrao s njima. Osnovao je također Družbu veselja, da bi mladi korisno upotrijebili slobodno vrijeme bez grijeha; kasnije je sa sličnim ciljem ustanovio Salezijansku družbu. U svojoj skromnosti je nije nazvao po sebi, nego po velikom i blagom biskupu sv. Franju Saleskome. Mlade je skupljao najprije u svakodnevni oratorij, gdje su igrali, pjevali i molili, a uz to i u blagdanski oratorij, da su prisustvovali i svetoj misi u nedjelje i blagdane. Za mlade je ustanovio i zavode te škole, da iz njih postanu dobri kršćani i pošteni građani, što je ovogodišnja lozinka za članove salezijanske družbe i druge zajednice, koje se nadahnjuju na don Boscovom duhu – za kojega je značajan preventivni sistem, to znači: biti uvijek uz mlade, da nemaju priliku pogriješiti ili ih ispravljati, ako su u svojoj slabosti sišli sa pravog puta.

Propovjednik je spomenuo don Boscovu veliku nesebičnu ljubav prema mladima – napuštenoj i siromašnoj omladini, koje je bilo mnogo u vrijeme industrijske revolucije naročito u velikim gradovima, kakav je već tada bio Turin – glavni grad Pijemontskog kraljevstva. Kad je don Bosco služio misu, došao je u sakristiju jedan dječak po imenu Bartolomej Garelli, siromašan šegrt. Sakristan ga je upitao, dali zna ministrirati: jer nije znao, ga je potjerao batinama iz sakristije. Don Bosco je takav postupak osuđivao, pa je dao plakajućeg dečka dozvati natrag te je imao s njime prvu vjeronauku. Idući put je taj dječak doveo sa sobom svoje drugove i tako je rastao don Boscov oratorij.

Kod svečane mise je sudjelovao redovni crkveni zbor, kao i vokalno-instrumentalni zbor »Don Bosko«, koji je uljepšao slavlje. Na misi su nazočili svi katolički đaci zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima i ravnateljem Attilom Molnárom iz osnovne škole Mihály Szervó te lijepi broj salezijanskih suradnika i drugih vjernika. Poslije svete mise su potvrdili međusobno suradnju i povezanost svećenici, kao i salezijanski suradnici i učiteljski zbor sa zajedničkom agapom.

Foto: Janez Jelen i Kónya-Kovács Otília