Proslava blagdana Uspenja svetog Križa u Vršcu – Zrenjaninska Biskupija

Proslava blagdana Uspenja svetog Križa u Vršcu

,,Pravi se smisao Njegovog kraljevskog dostojanstva očituje samo sa visine križa“

(Katekizam KC)

U petak, 14.09.2018. godine, vršačka zajednica crkve sv. Gerharda proslavila je blagdan Uspenja sv. Križa, kome je posvećena kapelica na bregu. Ova kapelica je najstarija u Zrenjaninskoj biskupiji, izgrađena između 1720. i 1729. godine.

Pored vernika iz Vršca na slavlju su se okupili i hodočasnici iz Dobričeva, Mužlje, Lukinog Sela,  Zrenjanina, Šušare, Banatskog Karlovca, Vlajkovca, Novog Bečeja, Subotice..

Program je počeo u 10 sati na bregu svetom Misom i Križnim putem na mađarskom jeziku(Misu je slavio vlč. Ohoiledw Elias) i hrvatskom jeziku u kapelici i kalvariji takođe na bregu, a potom u katedrali u 14 časova pokorom.

Klanjanje je, sa početkom u 15 časova vodio monsinjor  Đuriš Laslo na mađarskom i hrvatskom jeziku, posle čega se narod okupio i na molitvu krunice.

Misa je počela u 17 časova, koju je sa svim prisutnim sveštenicima, uključujući i predstavnika Rumunske pravoslavne crkve služio vlč. Melar Jožef iz Novog Bečeja, koji  je u propovedi dotakao kako trebamo slediti Krista- ,,uzeti svoj križ i poći za Gospodinom“,kako piše u Svetom pismu.

Usled jedne manje nezgode, upravitelj župe Vršca Alen Palantinuš je Misno slavlje otpratio na orguljama.

Posle svete Mise celivale su se pokaznice u kojima se nalaze mali delovi i čestice križa na kom je raspet naš Spasitelj.

Na kraju ispunjenog dana i spomena na naše otkupljenje i ljubav Božiju smo se okupili  na večeru i druženje, posle čega se slavlje privelo kraju.

,,Tko ljubavlju sledi Krista i po križnom putu hodi, duša će mu biti čista i živeće u slobodi”.