Papa: Molimo krunicu, Marija će nam pomoći nadvladati ovu kušnju – Zrenjaninska Biskupija

Papa: Molimo krunicu, Marija će nam pomoći nadvladati ovu kušnju

Papa Franjo pozvao je obitelji na molitvu krunice u svojem domu tijekom mjeseca svibnja kako bi nas Bog svojom svemoćnom rukom oslobodio pandemije.

Alessandro De Carolis; Mate Žaja – Vatikan

Papa Franjo prošlih je dana kratkim pismom sve vjernike potaknuo da tijekom Marijinog mjeseca mole krunicu, odnosno da ponovno otkriju ljepotu te molitve u svom domu, zajedno ili sami, ovisno o situaciji, imajući na umu da je njena tajna upravo u njenoj jednostavnosti. Na početku pisma Sveti Otac primjećuje da se bliži mjesec svibanj, u kojem Božji narod s posebnim intenzitetom izražava svoju ljubav i predanost Djevici Mariji, kada se tradicionalno krunica moli kod kuće, s obitelji, pri čemu do izražaja dolazi dimenzija doma koju smo, također i s duhovne strane, zbog pandemije „prisiljeni“ više cijeniti.

Draga braćo i sestre, kontemplacija Kristova lica i Marijinoga srca još će nas više ujediniti kao duhovnu obitelj i pomoći nam da nadvladamo ovu kušnju – poručio je Papa i zaključio – Molit ću za vas, posebice za one koji najviše trpe, a vi, molim vas, molite za mene. Zahvaljujem vam i od srca vas blagoslivljam.

Kratkom pismu Sveti je Otac priložio dvije molitve te, izrazivši želju da ih se moli nakon krunice, poručio da će se i on sam s vjernicima duhovno ujediniti moleći ih tijekom svibnja. Prvu je molitvu, upućenu Blaženoj Djevici Mariji, papa Franjo izgovorio u videoporuci objavljenoj u prigodi mise koju je 11. ožujka, povodom posebnoga Dana molitve i posta, u rimskom svetištu Gospe od Božanske ljubavi predvodio kardinal Angelo De Donatis, Papin vikar za grad Rim.

„O Marijo, uvijek sjajiš na našem putu kao znak spasenja i nade. Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih, koja si pod križem bila pridružena Isusovoj boli, održavajući čvrstom svoju vjeru. Ti, Spasu rimskoga puka, znaš što nam je potrebno i sigurni smo da ćeš se pobrinuti kako bi se, kao u Kani Galilejskoj, ponovno vratila radost i slavlje nakon ovoga trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božanske ljubavi, da se podredimo Očevoj volji i činimo ono što će nam Isus, koji je na sebe uzeo naše patnje i jade, reći da bi nas po križu doveo do radosti uskrsnuća. Amen. Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena. Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen.“

Druga je molitva pak snažan zaziv koji na nekim mjestima evocira molitvu „Zdravo Kraljice“, posebice u riječima „svrni svoje milostive oči na nas u ovoj pandemiji koronavirusa“. U nastavku te molitve Sveti se Otac usredotočio na sve kategorije ljudi koji već neko vrijeme trpe zbog posljedica pandemije, kao i na one koji se na razne načine bore protiv bolesti COVID-19:

„Pod obranu se tvoju utječemo, Sveta Bogorodice. U ovoj dramatičnoj situaciji, opterećenoj patnjom i tjeskobom koje muče cijeli svijet, utječemo se Tebi, Majko Božja i Majko naša, i tražimo utočište pod tvojom zaštitom. O Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj pandemiji koronavirusa i utješi one koji su izgubljeni i ožalošćeni zbog smrti svojih najmilijih, ponekad sahranjenih na načine koji ranjavaju dušu. Budi oslonac onima koji su tjeskobno zabrinuti za oboljele osobe uz koje ne mogu biti zbog sprečavanja širenja zaraze. Učvrsti pouzdanje onih koji su u strahu od neizvjesne budućnosti i posljedica na gospodarstvo i rad. Majko Božja i Majko naša, moli za nas Boga, Oca milosrđa, da završi ova teška kušnja i da se vrati obzor nade i mira. Kao u Kani, posreduj kod svoga Božanskog Sina, moleći Ga da utješi obitelji oboljelih i preminulih te da njihovo srce otvori pouzdanju. Zaštiti liječnike, bolničare, zdravstveno osoblje i volontere koji se tijekom ovog razdoblja izvanrednoga stanja nalaze na prvoj crti, izlažući opasnosti vlastiti život kako bi spasili život drugih. Prati njihove herojske napore i daruj im snagu, dobrotu i zdravlje. Budi uz one koji dan i noć pomažu oboljelima i uz svećenike koji pastirskom brigom i evanđeoskom zauzetošću nastoje svakome pomoći i pružiti potporu. Sveta Djevice, prosvijetli um muškaraca i žena koji se bave znanošću kako bi pronašli ispravna rješenja za pobjedu nad ovim virusom. Podupri odgovorne za narod da mudro, brižno i velikodušno rade, pomažući onima kojima nedostaje najnužnije za preživljavanje i planirajući socijalna i ekonomska rješenja, dalekovidno i u duhu solidarnosti. Presveta Marijo, dotakni savjesti kako bi goleme svote novca uložene u naoružanje bile namijenjene za promicanje prikladnih istraživanja u svrhu sprečavanja sličnih katastrofa u budućnosti. Preljubljena Majko, potakni u svijetu veći osjećaj pripadnosti jednoj velikoj obitelji kako bismo, svjesni veze koja ujedinjuje sve, u duhu bratstva i solidarnosti pružali pomoć brojnima koji se nalaze u siromaštvu i bijedi. Podupri čvrstoću u vjeri, postojanost u služenju i ustrajnost u molitvi. O Marijo, tješiteljice žalosnih, zagrli svu svoju nevoljnu djecu i izmoli kod Boga da nas svojom svemoćnom rukom oslobodi ove strahovite epidemije, kako bi se život mogao nastaviti normalnim tokom i u miru. Utječemo se Tebi, koja svijetliš na našem putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Amen“

VATICAN NEWS, 27 april 2020, 13:38