Obnovljen pločnik pred mužljanskom crkvom

U Mužlji su dobrovoljnim radom do 1. lipnja/juna 2020 obnovili 90 metara pločnika pred katoličkom crkvom. To je još jedan pokazatelj dobre suradnje između Katoličke Crkve, Mjesne zajednica Mužlja i Gradske uprave Zrenjanin.

Sa ovom radnom akcijom, koja je jedva jedvice uspjela zbog vrlo loših vremenskih uslova, je bio potpuno obnovljen odnosno na novo urađen trotoar pred crkvom i župnim dvorom u samom središtu Mužlje u dužini 90 metara, a u širini 2 metra, zajedno sa 3 metra širokim ulazima za crkvu i župu. Prethodni dosta istrošeni pločnik je bio odstranjen, i prema najnovijoj tehnici potpuno na novo urađen, da ga je milina gledati. Ovaj projekt je toliko značajniji, pošto postoji u tom centru Kolegij za mladiće, dječji vrtić, dok je na drugoj strani osmogodišnja škola, pošta i više značajnih trgovina. Prolazak za starije, mlade i djecu će biti sada mnogo sigurniji –čak i za dame sa visokim potpeticama.

Najprije su počele pripreme: krajem svibnja/maja su radnici i strojevi satrli i odstranili stari raspucali beton, te potpuno očistili pločnik. Najprije su nasuli sitni pijesak po najnovijim građevinskim načelima za gradnju modernih puteva, što je najčvršća i najstalnija podloga. Možemo biti dakle sigurni, da će ova čvrsto urađena staza izdržati barem narednih pedeset godina – ako ne i više. Mogla se uraditi i mnogo jednostavnija varijanta – da bi se beton nalio samo na staru podlogu –ali bi se ona mogla brzo opet raspucati. Zatim su na tu sigurnu podlogu nanosili željezo-betonsku prevlaku. Kod tih poslova je bilo stalno oko deset dobrovoljaca, koji su marljivo radili usprkos stalno prijetećim oblacima, koji su zadnjeg dana pokazali svoju silu – tako da su kod završnog betoniranja svi radnici pokisli do kože. Velike kapi su ostavile slijed i u betonskim dionicama, koje su došle zadnje na red u ponedjeljak 1. lipnja/juna. Makar je bio crkveni praznik – nekada Duhovski ponedjeljak – sada nezapovijedani blagdan Marija Majka Crkve – zbog nužnosti radova sigurno je bilo to i Bogu drago.

Prolaznici su se divili marljivim radnicima – neki od njih su ih i poticali, da pred prijetećom kišom dovrše začeti posao – što im je ulijevalo poleta i snage, da su usprkos užasnim vremenskim prilikama dovršili zadani posao. Izgleda, da se dragi Bog pobrinuo, da neće trebati betonu mnogo zalijevanja, jer ga je nebo samo blagoslovilo.

Dobroti i velikodušnosti mjesne zajednice Mužlja, kao i gradske uprave Zrenjanin prepušten je još prostor za parkiranje i župno dvorište, koji su već temeljito dotrajali poslije 50 godina svagdašnje upotrebe, te su postali smetnja sigurnom prolazu – pa će treba sličnu radnu akciju i za njih.

Predsjednik saveta mužljanske mjesne zajednice Ervin Palatinuš je tom prilikom kazao, da je zrenjaninsko javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ osiguralo materijal – beton, dok je radnu snagu dala mjesna zajednica, odnosno katolička župa, kao i dobrovoljci i članovi stranke Savez Vojvođanskih Mađara. JKP „Čistoća i zelenilo“ je uložilo 350 hiljade dinara.

Sa odlično urađenim poslom su bili vrlo zadovoljni svi prolaznici, a naročito župnik Stojan Kalapiš, predsjednik Saveta MZ Ervin Palatinuš, kao i predsjednik župskog vijeća Ferenc Gabona, koji je radio marljivo zajedno sa svojim ocem Janošem. Izjavio je, kako je bilo vrlo važno i zahvalno sudjelovanje svih suradnika, koji su vrlo marljivo obavili vidljivi posao; jednako važna pak je prema njegovim riječima bila i molitva, kojom su vjernici – naročito stari i bolesni – izdašno podupirali vrijedne radnike, da su mogli dovršiti divan posao na slavu Boga i na radost čitave mužljanske zajednice prema načelu svetoga Benedikta: „Moli i radi!“ – pa ćeš imati blagoslov u ovom i u budućem životu.

Priredio prema članku u Magyar Szó i obogatio fotografijama Janez Jelen