Obilježena godišnjica imenovanja biskupa Tamása Junga za apostolskog namjesnika Banata

Svečanim misnim slavljem je 20. novembra u zrenjaninskoj katedrali obilježena skorašnja 50. godišnjica imenovanja biskupa Tamása Junga za apostolskog namjesnika Banata. Svetu misu je služio mons. Paul Richard Gallagher, nadbiskup, tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice u pratnji članova Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda – domaćin je dr. Ladislav Nemet, biskup SVD i predsjednik Konferencije; msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, metropolit; msgr. Đura Džudžar grkokatolički biskup; msgr. Đuro Gašparović biskup sremski i mons. Slavko Večerin subotički biskup, saradnici Apostolske nuncijature u Beogradu, župnicima Zrenjaninske Biskupije i susjednih biskupija.

Homiliju nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera na mađarskom jeziku je tumačio msgr. László Gyuris, generalni vikar. Misni govornik je zamolio prisutne da procijene povijest mjesne crkve u svjetlu svakodnevnih čitanja. „Možemo otkriti poruku i tri aspekta u njoj u Božjoj riječi: veliku tugu i tugu u životima onih koji se ne uzdaju u Boga; uskrsnuće kao bit i dinamika kršćanskog života; zahvalnost kao temelj bratstva i zajednice.” – naglasio je.

Na kraju svoje propovijedi zamolio je zagovor Presveta Djevica: „Danas, kad se spominjemo pedesetogodišnjih događaja, obilja rada i odricanja u izgradnji kršćanske zajednice, dajte joj zagovor da za sobom ostavimo što više stranica ispisanih svetošću i pobožnošću. Obogatite postojeće uspomene na crkvu ovdje u Zrenjaninu. Neće nedostajati patnje, izazova i poteškoća. Ali veća je nada da se Božja ljubav i veličina mogu naviještati i na ovom svijetu. Neka vas duh uskrslog Učitelja preplavi svojom prisutnošću, da nada postane još jača, da obnovite vaše misionarsko djelovanje, da odnesete evanđelje u svaki kutak života.”

Mons. Tamás Jung je rođen u Skorenovcu gde su 10. prosinca 2011. god. cjelodnevnim programom proslavili stotu godišnjicu njegovog rođenja. U Skorenovcu je održana biskupska misa, a u svetištu crkve otkrivena je i spomen ploča. Župnik Csaba Csipak je za ovu prigodu postavio spomen sobu od osobnih stvari i obiteljskih fotografija biskupa Junga. Tamás Jung živi u sjećanju vjernika Banata koji se uvijek klanjao djeci, bolesnima i potrebitima, jer je nakon imenovanja želio biti „župnik cijelog Banata“.

Ove godine, zbog epidemije i poštivanja epidemioloških propisa, svečanom misnom slavlju moglo je prisustvovati manji broj vjernika.