Misijski predsastanak u Vršcu

U Vršcu je u nedelju, 6. novembra, održan prvi program iz niza kojim se članovi zajednice pripremaju za vlastitu misijsku prigodu. Na prvom susretu Noémi Geng, predstojnica Pastoralnog ureda, održala je izlaganje u kojem je obradila pojam misije i rasvetlila njeno potpunije značenje. Govorila je i o narodnim misijama, kao i o tome da nam je poslanje svima potrebno, kako u osobnom životu, tako i kao zajednica, ali i kao Crkva. Župljani su se rado uključili kako bi izneli svoja mišljenja i iskustva o ovoj temi. Upravitelj župe, Palatinuš Alen je nakon toga rekao kako je ovaj susret misijski, jer želi pozvati župljane na zajednički misijski hod. Na kraju je vel. László Gyuris ukratko govorio o važnosti misije, te istakao važnost susreta sa zajednicom. Ostatak večeri bio je ispunjen razgovorima, a završio je agapeom u opuštenoj atmosferi.

Sljedeći program misijskog iščekivanja biće adventski sajam 18. decembra za koji se župna zajednica s velikim entuzijazmom priprema nakon lepog iskustva prvog susreta.

Definicija narodne misije prema Mađarskom katoličkom leksikonu:
„Niz propovijedi i pobožnosti usmerenih na oživljavanje i produbljivanje religioznosti. U tradicionalnom obliku trajao je 5-8-10 dana. Obično je u župu dolazilo nekoliko očeva misionara, razgovarali su i ispovijedali. Govori su imali utvrđeni redosled i pokrivali su sve temeljne istine katoličke vere i morala.“