Krizma u Mužlji 2015

Dana 10. maja/svibnja 2015 je bila krizma u Mužlji. Zrenjaninski biskup dr. László Német SVD je krizmao 48 mladih vjernika i to: 23 djevojke, 22 dječaka, koji završavaju osmogodišnju školu u Mužlji – te troje odraslih vjernika – što je svakako lijepi broj u današnja krizna vremena, kad se mnogo mladih obitelji iz ovog područja seli u inostranstvo, tražeći mogućnost zarade i preživljavanja.

Svake godine imamo na krizmu takozvanu probu: tada dođu na misu krizmanici sa roditeljima i kumovima, da se dobro pripreme na sam blagdan. Ove godine je zbog prvomajskih praznika bila proba četrnaest dana ranije. Tada su budući krizmanici – a s njima i roditelji i kumovi – zajednički probali sve točke programa: pozdrav biskupu, pjesme, kao i sam obred krizme. To se pokazalo kao ispravno: ne samo da nije na krizmi bilo kakva iznenađenja, nego je rodbina bila nazočna u crkvi dvaputa. Na sam dan krizme je došao je u pratnji krizmanika iznenađujuće lijepi broj rodbine i prijatelja. Slavlje je pratio omladinski vokalno-instrumentalni zbor „Don Bosko“, koji je pod dirigentskom palicom Szimóne Mezei oduševljeno pjevao prikladne pjesme.

Uz biskupa su sumisili salezijanci Srečko Golob, Zoltán Varga i Janez Jelen, uz asistenciju stalnog đakona Zoltána Sándora.

U svojoj propovijedi je otac biskup spomenuo misna čitanja i postavio u vezi time nekoliko pitanja, na koja su krizmanici dali odgovarajuće odgovore. Zatim se je osvrnuo na milosti Svetoga Duha za današnju obitelj, uzevši u obzir izvanrednu biskupsku sinodu, koja se bavila tim kompleksnim pitanjem – ali misleći i na buduću redovnu biskupsku sinodu, koja će dati u vezi obiteljskog pastorala prikladne smjernice.

Danas je naime obitelj – kao i obiteljski pastoral – u velikoj krizi.

Društvene promjene, brzi način života, duga odsutnost oca, majke ili obadvoje iz obiteljskog kruga – donosi sa sobom mnoge probleme, koji u temeljima uzdrmavaju tradicionalnu obitelj, također i kršćansku porodicu. Sa tim problemima se susreću duhovni pastiri, kada žele naći prikladan način, da pomognu muževima i ženama, kako i njihovoj djeci, da usklade svoj svakidašnji život za Božjim i crkvenim zapovijedima.

Bez obzira na to, da postoje u vezi toga mnogi problemi, ipak Sveti Duh može ojačati klonule, izliječiti posrnule i ulijevati nadu obeznađenima.

Kod odreknuću od grijeha te ispovijesti vjere su kumovi upalili krizmanicima njihovu krsnu odnosno krizmansku svijeću te ustali, da su pred svima ispovjedili svoju vjeru u Boga Oca, Sina, Duha Svetoga te katoličku Crkvu; izrazili su odlučnost, da ostanu vjerni Isusu Kristu te krsnim obećanjima. Zatim je otac biskup podijelio sakramenat svete krizme.

Na kraju svete mise mu je župnik Srečko izrekao toplu zahvalu, na što je otac biskup odgovorio sa priznanjem salezijancima, crkvenom odboru, pjevačima, vjernicima kao i krizmanicima, kumovima i njihovim porodicama. Potaknuo ih je sve na ustrajnost i vjernost te podijelio nadpastirski blagoslov.

Poslije svete mise je uslijedila agape za pozvane goste; pored biskupa i svećenika su bili prisutni i direktor osmogodišnje škole Zoltán Hallai, kao i nastavnici krizmanika. Bog neka udijeli jakost Svetoga Duha svim našim krizmanicima i njihovim obiteljima!