Krizma u Mužlji

U ovim teškim vremenima, kada je potreban veliki oprez zbog divljanja koronavirusa, ipak imamo ponekad po koji radostan događaj. U nedjelju, 12. jula u crkvi Ime Marijino u Mužlji se okupilo povodom krizmanja mnoštvo mladih pod vodstvom župnika Stojana Kalapiša i vjeroučitelja Ferenca Gabona.

Prethodnog dana su krizmanici, njihovi roditelji i kumovi došli na ispovijed, a u nedjelju su se okupili na dvorištu uz prikladnu udaljenost, te tako pošli u crkvu na slavlje. Krizmao je otac Martin Roos, koji je upravitelj banatske biskupije zbog bolesti rezidencijalnoga biskupa uz asistenciju stalnog đakona Zoltana Šandora te župnika Stojana Kalapiša. Za vrijeme svete mise je pjevao i svirao omladinski zbor Don Bosco pod vještim ravnanjem Simone Mezei. U propovijedi biskup Roos je istaknuo važnost svete krizme, po kojoj dobimo ne samo darove Duha Svetoga u punini, nego i njegovo osobno djelovanje. Zato nije dovoljno samo primiti Duha Svetoga, nego treba s njime i sudjelovati. Da mogu krizmanici rasti u vjeri, potrebna je pomoć čitave župske zajednice, a naročito roditelja i kumova, koji trebaju davati mladim dobri primjer kršćanskog života.

Na krizmi je biskup svakog krizmanika još osobno ohrabrio, da ostane vjeran krsnim obećanjima, koje je obnovio kod ove svečanosti. Sveta krizma je potekla u lijepom raspoloženju, a poslije su biskup i svećenici bili pozvani na agape, koja je protekla u obiteljskom raspoloženju.