Dvanaestočasovno klanjanje u Vršcu – Zrenjaninska Biskupija

Dvanaestočasovno klanjanje u Vršcu

,,Dođite k meni, svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas okrepiti.”(Mt 11, 28)

Dana 03.10. u crkvi Svetog Gerharda u Vršcu, vernici i svaki čovek željan intimnog trenutka s Isusom imali su priliku da u dvanaestočasovnom klanjanju, po inicijativi župnika Alena Palantinuša,  posvete svoje vreme Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Klanjanje je počelo u 6.00 i trajalo do 18. časova, posle čega je slavljena Misa. Isus u Euharistiji nije ni u jednom satu ostao sam na oltaru- uvek je bilo barem jedne osobe koja se u molitvi i tišini približavala Gospodinu.

Kako bi se ovo postiglo, još pre nedelju dana u  crkvi je postavljena lista sa satnicom, kako bi se vernici koji imaju vremena organizovali i proveli sat vremena u molitvi pred Presvetim u slučaju da niko ne dođe.

Kako je vreme odmicalo, moglo se primetiti kako se igra svetlosti i senke po unutrašnjosti crkve menjaju od potpune tmine ranog jutra do jasne svetlosti dana; a, baš kao i u životu, jedino što se ne menja je Gospodin naš prisutan u Euharistiji.

Može se reći da je ovaj događaj svakom pojedincu naše župe, pre svega lično prikazanje svih lepih i teških strana života, osluškivanje u tišini i sama Njegova prisutnost donela plodove i radost i zahvalni smo Bogu za ovakvu milost.

,,Bilo bi lakše za svet da preživi bez sunca nego bez Euharistije.” (Sv. Padre Pio)