BOŽIĆ 2017 – Budimo otvoreni na darovanje

Očekuje nas malo neuobičajen Božić. Ne računajući ratne godine 90-tih prošlog stoljeća, ove godine će najviše naših zemljaka doći kući iz inostranstva da slavi Božić. Ovaj blagdan je dostignuće kršćanske kulture. Mi stariji znamo i to kada je komunistička diktatura vodila državu, Božić nije bio neradan dan,a u školi su „dobri učitelji i dobre učiteljice” svakoga pitali, da li je bio na ponoćnoj misi. Ova priča ne govori o nama, nego o sistemu, koja je htela da uništi vjerske običaje i Crkvu.

Danas živimo u slobodnom svijetu. Naši zemljaci dolaze na Božić, jer je mnogo njih otišlo, ali se još nisu potpuno odvojili od Banata. Raduje me da su ove sveze ostale, i da vi dragi koji sada živite i radite u inostranstvu, sa nama slavite Božić. Za mene ovo znači, da ste očuvali svoju vjeru, privrženost Crkvi i vašim najmilijima koji su ostali ovdje. Kako i moto naše Biskupijske Sinode kaže: Dobro nam je ovdje!

Zrenjaninska Biskupija,a i katolici u još 15 zemalja su dobili novčanu pomoć od katolika iz Zapadne Evrope. Pomoću ovih sredstava sagradili smo dom za stare u Kikindi, renovirali smo više od 20 crkava, i sagradili smo 4 doma za sastanke. Ovo nam puno pomaže da uistinu bolje živimo ovde.

U vezi ovoga želim nešto reći. U mnogim državama, gdje naši odseljeni zemljaci, sunarodnici žive, pripadnost crkvi označava plaćanje crkvenog poreza, što je na neki način svjedočenje o vjeri. Biti kršćanin, katolik ne znači samo to da sjedamo za postavljeni praznični sto sa porodicom, nego da ozbiljno shvatamo i pripadnost Crkvi. Ovo pokazujemo, ako solidarno djelimo svoja dobra, pomažemo svoje župske zajednice tamo gde živimo, ili ovdje kod kuće.

Zahvaljujem se svima, koji žive u inostranstu, i plaćaju crkveni porez, i na ovaj način pokazuju solidarnost i pomažu Crkvi i ovdje u svojoj domovini. Ovu zahvalu upućujem i svima onima koji žive ovdje i pomažu svoju Crkvu.

Nažalost, mnogi od naše odseljene braće i sestara, „istupaju iz Crkve”. Podatke onih koji ovo učine, mi redovno dobijamo, jer tu činjenicu moramo uvesti u matične knjige. Sa „istupanjem” možemo uštedjeti određenu sumu novca. Razumijem to, jer daleko u svijetu, svaki evro, svaki franak je značajan,ali na ovaj način „štedimo” i ispovjedanje vjere i solidarnost.

O ovome smijem govoriti zato, jer su Božić i Nova Godina praznici, kada delimo najviše poklona prijateljima, rodbini, poslovnim partnerima, zaposlenima. Zašto ne bi mislili i na svoju mjesnu Crkvu. Ako je neko u nekoj zapadnoj zemlji „istupio iz Crkve”, sada je kod kuće, može „balansirati” ovu pogrešku u znaku vjere i solidarnosti. Učinimo svoj život boljim ovde u Banatu, u nadi da će se naši sunarodnici drage volje vraćati ovde, jer živeli mi ovde ili ne, naša je odgovornost raditi za lepšu budućnost i ovde u Banatu. Isusovo rođenje jača u nama nadu za boljom budućnosti.

Draga braćo i sestre! Bog nas je darovao rođenjem svoga Sina. Budimo i mi spremni i otvoreni na darovanje. U ovoj nadi želim vam blagoslovljen i milostima ispunjen Božić i Novu Godinu!

Dr. Ladislav Nemet SVD
Biskup Zrenjaninski