25. maja održana vinska svećanost u beloj crkvi posvećena svetom urbanu

U ponedeljak 25. maja,  u prisustvu vernika, održana je prigodna procesija posvećena Svetom Urbanu, koju je vodio lokalni rimokatolički župnik Čipak Čaba.

sztorbanfehertemplomSveti Urban je bio rimski papa koji je umro  25. maja  i  tog datuma,  prema predanju, na grobu svetog Urbana izrastao je čokot vinove loze, pa su ga vinogradari, vinari i bačvari  uzeli za svog zaštitnika, kao i za zaštitnika vinograda u celini.

Sveti Urban je često bio oslikan s grozdom, knjigom, biskupskim štapom ili s ključevima. Zanimljivo je da se na severu Francuske, kao  i u nemačkim oblastima , papa Urban prikazivao  s grozdom, što nije bio slučaj u italijanskoj umetnosti i ikonografiji. Lik svetog Urbana su, na primer,  mađarski vinogradari  urezivali u vinske bačve. U vinogradarskim  krajevima u Banatu i Vojvodini, gde su nekada živeli brojni Nemci, podizani su kipovi i spomenici u njegovu čast.  U Beloj Crkvi je takođe podignut kip Svetog Urbana 1823. godine, koji je izrađen u jednoj umetničkoj radionici u Beču.

Po  zapisima, 25. maja bio je običaj da se u  rimokatoličkoj crkvi  Sveta Ana u Beloj Crkvi održi prigodna misa. U vinogradima  su se   obilazili  čokoti  vinove  loze, a statua sv. Urbana polivala vinom, kao  znak  zahvalnosti kako bi se sačuvali vinogradi od vremenskih nepogoda  i da im svaka godina bude rodna.