„Za sinodalnu crkvu: zajednica, sudjelovanje i misija“ – biskup dr. Ladislav Nemet SVD u Rimu – Zrenjaninska Biskupija

„Za sinodalnu crkvu: zajednica, sudjelovanje i misija“ – biskup dr. Ladislav Nemet SVD u Rimu

Biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet SVD, predsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i prvi potpredsednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) prisustvovao je početku pripremne faze Biskupske sinode 2023., koja je ujedno i početak sinodalnog procesa na nivou svetske crkvene, a čija je tematika „Za sinodalnu crkvu: zajednica, sudjelovanje i misija“. Papa Franja je tom prilikom, 10. oktobra, u bazilici sv. Petra predvodio svetu misu.

Sinoda je put duhovnog razlučivanja, crkveni diskurs kroz koji prolazimo u bogoslužju, u molitvi, u susretu s Božjom riječi. I u današnjoj lekciji čitamo da je Božja riječ „živa, prodorna i oštrija od svakog dvosjeklog mača, prodire do korena duše i duha, okusa i srži, prosuđujući misli i osjećaje srca“ (Heb. 4:12). Božja riječ nas poziva na razlučivanje i rasvetljuje taj proces. Vodi sinodu, sprečavajući da postane crkveni skup, studijski skup ili politički kongres, već događanje puno milosti, proces iscjeljenja koji vodi Duh Sveti.

Ovih nas dana Isus poziva, baš poput bogataša u evanđelju, da se oslobodimo onoga što je svjetovno, uključujući naše zatvorene i istrošene pastoralne obrasce, te da se zapitamo što nam Bog želi poručiti u ovom vremenu, u kojem smjeru nas želi voditi?

Draga braćo i sestre, želim vam dobro zajedničko putovanje! Budimo hodočasnici zaljubljeni u evanđelje, otvoreni iznenađenjima Duha Svetoga! Ne propustimo milostive prilike da se susretnemo, da slušamo jedni druge, da donosimo odluke! S radošću znajući da dok tražimo Gospodina, On dolazi u susret nama sa svojom ljubavlju! – rekao je Sveti Otac u homiliji.

Preduhitrujući ovu sinodu, koju je papa Franjo nazvao Put crkvenog razlučivanja, biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet SVD je već prošao taj put sa vjernicima u Banatu, kada je 3. decembra 2017. godine proglasio prvu biskupijsku sinodu. Plodove Prve sinode Zrenjaninske biskupije – koja je održana 28. – 30. maja 2021. već smo mogli osjetiti tokom procesa. Naš zadatak u budućnosti je sve to ugraditi u crkvenu praksu i pastoralni rad.

Foto: Vatican News