Velika Gospa u Banatskoj Topoli

Proslava Velike Gospe 2015. godine

Uz blagdan Velike Gospe se održava u svetištu dvodnevno praznovanje. Hodočasnici dolaze u ranim poslijepodnevnim satima već 14. kolovoza/augusta – a nastavlja se na sam blagdan.

Vjernici po grupama ulaze u crkvu, gdje ih pozdravlja čuvar svetišta. Zatim obilaze križni put i poslije zajedničke pripreme pristupaju pojedinačno sakramentu svete ispovijedi. Nazočni su bili mnogi vjernici, a među njima i mladi, koji su pjevali, ministrirali i nosili Gospin kip. Na slobodnom prostoru je nastupio novobečejski dječji zbor; njihovo pjevanje kao i pjevanje odraslih za vrijeme večernje kao i za vrijeme svete mise su vodili novobečejski kantori Béla Micsik, János Varga i profesorica Mária Szekeres.

Vjernici su u lijepom broju uzeli udjela na tom slavlju, koje se odvijalo pod pokroviteljstvom rektora svetišta – novobečejskog župnika i dekana Józsefa Mellára. Večernju misu u pet sati popodne je prikazao je mužljanski župnik Feliks Golob uz asistenciju ivanovskog župnika Gyula Pósa, zrenjaninskoga kapelana Tamása Masa i salezijanca Janeza Jelena. U homiliji je propovjednik je naglasio ulogu Marijinu u povijesti ljudskog spasenja kao i u današnje nesigurno doba, u kojem vlada velika kriza. Uzrok privredne krize jeste kriza moralnih i vjerskih vrijednosti. Zato nam je Marijin život, a naročito njeno uznesenje putokaz, da stavimo i mi svoju i naših dragih sudbinu u Božje ruke, pa će nam Božja Providnost pomoći ka mirnom i sretnom životu na zemlji bez grijeha i u kreposti, a jednom vječnu radost na  nebesima. U propovijedi smo čuli također potresan primjer žene, koja je pobjegla pred muslimanskim progonstvom da sačuva kršćansku vjeru i svoje dostojanstvo, ali je zapala u mnoge nevolje. Na početku je mrzila sve one, koji su joj činili poteškoće – a redovnom molitvom svete krunice je uspjela ljubavlju pobijediti mržnju. Tako neka bude i nama pravo štovanje Majke Božje poticaj na lijepi kršćanski život. Svečanu svetu misu na mađarskom jeziku je vodio padejski župnik i biskupski vikar János Fiser, a sumisili su banatski svećenici Tibor Koncz, József Mellár, Csaba Csipak, Emmánuel Tapolcsányi, Gyuris László, Sóti János, Feliks Golob i Stanko Tratnjek, dok je čitanje čitao isusovac Vince Novák.

Propovjednik je naglasio Marijinu poniznost, poslušnost i služenje. Bog ju je stoga uzvisio, te joj darovao uznesenje, okrunjenje i vladanje. Kao naša nebeska Kraljica i Zagovornica ona svoju moć upotrebljava u našu korist. Zato joj se rado preporučujmo, jer ona će nam pomoći, da postanemo dobri, vjerni i uzorni učenici našega Spasitelja Isusa Krista, da je možemo nasljedovati u njezinim krepostima.

Poslije svete mise se razvila procesija sa svijećama i bakljama uz nošenje Marijina kipa. Po povratku u crkvu je bila svečana zajednička posveta Marijinu Bezgrešnom srcu i svečani blagoslov. Neka ostane zagovor Majke Božje sa svima nama.