Sveti Stjepan – Vranjevo (Aracs) 2017

U Vranjevu (Aracs), drugoj župi Novog Bečeja (Törökbecse) – je bila slava u čast župskom zavjetniku, svetom Stjepanu kralju. U ovim vrućim kolovoznim (augustovskim) danima nam je sveti Stjepan isprosio malo osvježenja, malo »lošeg« vremena sa kišicom, koja je tako potrebna za naše bašte – dok je za većinu njiva sa kukuruzom i suncokretom stigla prekasno. Hvala dragom Bogu, da je nije pratilo nevrijeme sa popratnim pojavama – gradom, olujom i vihorom, koji je po okolnim zemljama nedavno rušio kuće i čupao drveće. Tako je barem nešto od zemaljskih plodova ostalo.

Crkva svetog Stjepana, koja je bila posvećena 20. kolovoza (augusta) 1903. godine, a nedavno obnovljena zalaganjem ovdašnjih duhovnih pastira, bila je puna domaćih vjernika i brojnih gostiju iz Bačke, Mađarske i inostranstva. Svetu misu je vodi o propovijedao salezijanac Janez Jelen, a sumisio je domaći župnik i dekan József Mellár uz asistenciju stalnoga đakona iz susjednog Bečeja Agócs Ágostona i pomoći marljivih ministranata.

Na kraju svete mise je blagoslovio novi kruh domaći župnik i dekan, koji imao tu radost, da je iza toga krstio četvoro djece. Uslijedila je dječja recitacija, zahvala prisutnima i suradnicima, kao i pjevanje papinske i narodne himne sa blagoslovom. Po običaju su podijelili blagoslovljeni kruh djeca obučena u narodne nošnje, a za uzvanike je uslijedio agape.