Sveti Stjepan kralj, primjer današnjem čovjeku – Zrenjaninska Biskupija

Sveti Stjepan kralj, primjer današnjem čovjeku

U piarističkoj, odn. gimnazijskoj crkvi u Zrenjaninu se svake godine samo jednom, na dan Svetog Stjepana kralja služi sveta misa. Da bi se vrata male crkve, izgrađene 1845. godine, otvorila svake godine na ovaj dan, potrebna je nesebična pomoć volontera koji je čiste u danima prije blagdana. Mnogi na svečanu misu dolaze samo iz poštovanja prema tradiciji, ali pripadnici generacija šezdesetih i sedamdesetih godina uvijek se rado sjećaju svoje mladosti kada su tu dolazili na nedjeljne mise.

Ove godine svečano misno slavlje je predstavio msgr. Jenő Tietze, apostolski protonotar, umirovljeni župnik, s Tamašom Mašom, katedralnim župnikom i ocima salezijancima Janezom Jelenom i Stankom Tratnjekom.

Župnik Tamaš Maša je u svojoj homiliji govorio o porukama kralja Stjepana koji je u svom je srcu oživio želju da postavi na čvrste temelje vjeru – Krista – ne samo u svoj, osobni, nego i u cijeli svoj narod i državu. Čovjek koji slijedi Krista dopušta, prihvaća i prihvaća novog čovjeka, naglasio je. – Kralj Stjepan učinio je mnogo da ovaj način života učini privlačnim za druge. Uzor mu je bio Isus Krist koji je išao putem koji mu je povjerio Nebeski Otac. Otac Tamaš je skrenuo pažnju na činjenicu da, poput svetog Stjepana, moramo graditi svoj život na tvrdim, čvrstim temeljima kako bismo ostali i postali sveti: Današnji čovjek treba se prepoznati u novom čovjeku.

Na kraju mise župnik je blagoslovio novi kruh, istakavši kako nam je osim tjelesne, potrebna i duhovna hrana, koju možemo uzeti kruhom života – euharistijom.