Slava rimokatoličke crkve Sveta Ana u Beloj Crkvi 26. jula

U ponedeljak 26. jula 2021. godine u Rimokatoličkoj crkvi Sveta Ana  Beloj Crkvi svećano je proslavljena slava crkve,  koja se već 214 godina neprekidno slavi u ovom svetom hramu u Beloj Crkvi. Uz domaćina velečasnog župnika Čipak Čabe (Csipak Csaba), kao gosti, svojim prisustvom slavu su uvelečali velečasni Emanuel Topolčanji (Topolcsányi Emánuel), župnik iz Nove Crnje, velečasni Pal Semeredi (Pál Szemerédi), župnik iz  Skorenovca i Leon Tapai (student teologije) iz Novog Bečeja. Svetu Misu vodio je župnik Emanuel Topolčanji.

Sveta Ana, zaštitnica belocrkvanske Rimokatoličke crkve, bila je svetica, majka Blažene device Marije, majke Isusa Hrista. Bila  je u braku sa Joakimom (Jakov ili  Jakob) i pod starost rodila je kćerku Mariju. O tome u Bibliji nema spomena, a njihova imena se javljaju tek u jednom apokrifu. To je nepokretni praznik  kojeg je ovdašnje belocrkvansko nemačko i ostalo katoličko stanovništvo uvek slavilo 26. jula.

Nemačka rimokatolička crkva Sveta Ana je najveći crkveni objekt u istoriji belocrkvanske sakralne arhitekture uopšte, kako po svojoj spoljnoj građevinskoj kompoziciji, tako i po unutrašnjim arhitektonskim dekorativnim oblicima masivnih dimenzija.

Unutrašnjost rimokatoličke crkve Sveta Ana izgleda monumentalno i veličanstveno. Spoljašnim izgledom i svojom veličinom crkva impresionira posetioce, a atmosferu unutrašnjosti dodatno očarava osećaj mira i  spokoja. Davno prohujala vremena austrijskog i ugarskog religijskog, verskog i muzičkog života zrače iz crkve. Crkva je građena u razdoblju od 1802. do 1806. godine u stilu kasne barokne gotike sa elementima  klasicizma. Gradnja crkve je završena u kasnu jesen 1806. godine, kada je 9. novembra 1806. godine Presveti oltarski sakramenat prenet iz stare katoličke crkve u ovu novu crkvu. Tog datuma je crkva osvećena i održana prva Sveta misa i propoved. Prva crkvena slava održana je 26. jula 1807. godine, tako da se od tada, pa sve do danas, već 214. godina neprekidno održava u ovoj crkvi. Posetioci mogu satima da se dive unikatnim vitražima  iz 1907. godine, masivnim stubovima  i skulpturama Petra i Pavla, donesenim iz Budimpešte, ornamentici  kupole glavnog oltara, koji je i centralno mesto kulta u crkvi,  freskama austrijskih slikara, kao  i  skupocenim i retkim istorijskim orguljama iz 1912. godine, čuvenog Karla Leopolda Vegenštajna iz Temišvara.

Tokom svoje bogate istorije, crkva Sveta Ana je bila centralno kultno mesto okupljanja rimokatoličkog stanovništva u Beloj Crkvi i šire. Crkva Sveta Ana se nalazila u sastavu Belocrkvanskog dekanata u Čanadskoj biskupiji od 1787. do 1924. godine, kada joj je iste godine  ukinut taj status i  svedena je na rang obične katoličke parohije.

Rimokatolička crkva Sveta Ana je značajan  kulturno-umetnički, arhitektonski i graditeljski spomenik nemačkog stanovništva grada Bele Crkve, i sa ostalim belocrkvanskim crkvama, predstavlja istorijsku baštinu Vojvodine koju treba sačuvati za potomke.

Nakon završetka Svete Mise, otišlo se u župu na prigodnu zakusku.