Slava crkve u Ečki 24. lipnja (juna) 2021.

Na blagdan svetoga Ivana Krstitelja – u četvrtak, 24. lipnja (juna) 2021. proslavila je divna starodrevna crkva u Ečki svoju slavu. U crkvu je došlo nekoliko vjernika. Svetu misu je predvodio župnik-verbita Elias Oholiedwarin iz Mihajlova koji je propovijedao na mađarskom, dok je sumisio salezijanac Janez Jelen, koji je održao homiliju na hrvatskom. Svečanost su uljepšali svojim sviranjem kantor Saša Fogarasi i propovjednik otac Ilija, koji nas je obradovao svojim divnim pjevanjem uz sviranje na gitaru, da je odmah osvojio srca svih prisutnih.

U svetom evanđelju smo čuli riječi, koje je izgovarala rodbina, susjedi i poznanici uslijed događaja, koji su pratili rođenje i obrezanje malog Ivana Krstitelja: „Što će to biti od ovoga djeteta?“ (Lk 1,66).

Kada roditelji u vjeri i ljubavi primaju dijete kao najveći Božji dar, i oni se pitaju to isto. Od Ivana je postao prorok, za kojega svjedoči Isus, da je najveći prorok, koga je majka rodila. On je bio isposnik, mnogo se molio, činio sam pokoru i naručivao je drugima. Veliko mnoštvo ljudi je dolazilo kod njega do rijeke Jordana, gdje je propovijedao krštenje za oproštenje grijeha (Lk 3,3).

A što je propovijedao? Bio je veoma oštar i neposredno je napadao grijeh – te nije gledao tko je tko. Ivana Krstitelja su pitali, što im je činiti, da se spase. On im je davao praktične upute za život te ih krstio. Ovo krštenje je bilo priprema na Isusovo krštenje, koji krštava ne samo vodom, nego i Duhom Svetim.

U čemu bi se dakle danas Ivan Krstitelj iznenadio? Čudio bi ga veoma, da ono što se nekada nazivalo grijehom, danas nazivaju ponosom. Ivan Krstitelj bi rekao, da se grijehom čovjek ne treba ponositi, nego se ga mora stidjeti. Naglasio bi on nadalje, da je i pobačaj velik grijeh, jer liši života nerođeno dijete, koje bi majka i otac morali ljubavlju prihvaćati. Ali trebamo imati razumijevanja i za one, kojima je Bog ovaj dar uskratio: i taj križ treba prihvatiti u duhu vjere. Uzor takve vjere su pobožne majke Elizabeta i Marija, koje svaka na svoj način hvale Boga, što ih je blagoslovio novim životom.

Jedino nam savjesno ispunjavanje Božje volje i ljubav prema životu jamče bolju budućnost na zemlji, a jedanput i na nebu. To neka bude i nama pouka, da rado slušamo Božji glas, koji nam govori po svetom pismu, crkvenom učiteljstvu i po osobnim nadahnućima. Onda ćemo se i mi jednom radovati na nebesima zajedno sa svetim Ivanom Krstiteljem, svim svecima i anđelima nebeskim.