Rendjük alapítójára emlékeztek a szalézi atyák Muzslyán

A szentek olyan emberek, akiket Isten Egyházának, a világnak, az embereknek ajándékoz, mindig a megfelelő időben és a megfelelő feladattal. Így vagyunk a mai szenttel is: a múlt század forradalmainak időszakában ajándékozta őt Isten az Egyháznak.

mondta dr. Német László SVD nagybecskereki püspök Muzslyán, Bosco Szent János áldozópap ünnepén. – Hihetetlen képességgel áldotta meg a jó Isten: foglalkozni fiatalokkal, különösen az elhagyatott gyerekekkel. Akkor voltak a nagy forradalmak, mind gazdasági, mind politikai-nemzeti értelemben (nálunk az 1848-as forradalom), rengetek utcagyerek volt akkoriban Torinóban, amely egy fontos ipari várossá kezdett kifejlődni. Utána pedig Olaszország első fővárosává vált. 1859-ben Don Bosco elérkezettnek látta az időt, hogy munkatársait társulatban fogja össze, és megalapította a Szalézi Szent Ferenc Társulatot, az egyháztörténelem egyik leghatásosabb szerzetesrendjét. Rengeteg nehézség közepette élt egész életében. Problémái voltak papokkal, püspökökkel, világi hatalommal. Nem tudták megérteni, miért dolgozik olyan nagy odaadással a fiatalokkal. Közben ő megértette, hogy ők a jövő, ők az élet gyümölcse. A kis hajtás, amelyet védeni és vezetni kell, óvni és nevelni. Papként kezdte nagy művét, szerzetesként fejezte be.

Bosco Szent János példája mellett a főpásztor kiemelte, hogy Ferenc pápa az idei évet a szerzetesek évének nyilvánította.

Fontos a szerzetesség, mert olyan feladatokat is vállal, amelyeket mások nem tudnának megtenni. Például az egyházmegyés papok, akik helyhez vannak kötve, nem mehetnek mindenhova, nem cserélhetnek államokat, határokat. Itt meg minden lehetséges. Szerzetesnek lenni szabadságot is jelent. Az ember lemond egy bizonyos szabadságról, és nyitva marad Istenre és a szolgálatára.

A Muzslyán szolgáló szalézi atyák számára a 2015-ös év különösen jelentős, hiszen rendjük alapítója 200 évvel ezelőtt született, ugyanakkor a rend tagjai 50 évvel ezelőtt érkeztek a településre. Jelenleg öten látják el Muzslya, Erzsébetlak, Lukácsfalva, Écska híveinek lelki gondozását: Golob Feliks SDB, Kalapis Stojan SDB, Janez Jelen SDB, Tratnjek Stanko SDB és Varga Zoltán SDB.

A hagyományos Don Bosco tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisén részt vesznek a helyi óvodások, iskolások és a szalézi atyák által üzemeltetett Emmausz kollégium növendékei nevelőikkel együtt. Idén a jubileum alkalmából valamennyiüknek lehetősége nyílt részt venni a szalézi rend alapítójának tiszteletére hirdetett képzőművészeti és irodalmi pályázaton. A legjobb munkák alkotóit az ünnepségen hirdették ki, akik majd egynapos verseci jutalomkiránduláson vehetnek részt.

Kép: Kónya-Kovács Otília